Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Mohlo by sa povedať, že je to segedínsky guľáš. No mám v ňom zahustené mlieko a nie smotanu. Neviem či to niekto používa. Ja to mám rád od malého chlapca, vtedy sa používalo salko nesladené. S tým nesladeným mliekom ma ten guľáš jedinečnú chuť. Ja vtedy nepotrebujem knedle dám do hlbokého taniera a jem s chlebom. Salko som nezohnal tak som použil zahustené mlieko z Lidla. Je to jedlo, ktoré veľa ľudí pozná a varí. Aspoň možno niekomu naženiem chuť naň.

20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tu je časť surovín, ktoré som si pripravil. Mäso som krájal na väčšie kúsky. Kapustu som použil v plechovke vo vínnom náleve. Papriku Magyar výrazné voňavú. Ona pravé dava tu dobrú chuť, tak treba vybrať kvalitnú papriku. Kajenská paprika ta tomu trochu dodá pikantné. Čili tiež jedna mne stačí nech mi z ust nešľahajú plamene to bude akurát. Paradajkový pretlak dobré hustý, najlepší by bol domáci. Keď nie je tak aspoň nejaký dobrý. Ja som použil od Podravky.
  2. Čili som krájal na drobno. Cibuľu na väčšie kúsky a rascu som použil drvenú. Cesnak so rozpučil a posekal na drobno. Soľ som nepoužil, lebo som mal vývar z bravčových kosti, ktorý som uvaril deň vopred. Ten bol dosť slaný.
  3. Do hrnca v ktorom to budem robiť som dal 1.5 Pl bravčovej masti roztopiť. Do horúcej masti som dal rascu pár krát premiešal a pridal cibuľu. Tu som nechal zatiahnuť do sklovitá. Potom som pridal cesnak, chvíľu miešal aby neprihorel, keď pekne zavoňal.
  4. Tak som pridal pripravené mäso. Nechal som podusiť, aby sa voda odparila a potom som trochu podlial vývarom. Podlieval som to zakaždým, len trochu .
  5. Keď sa mäso robilo pripravil som si kapustu tu som krájal na drobno. Nech mi to pri jedení neplieska po nose. A lepšie sa mieša, keď je kapusta pokrájaná.
  6. Tak po 50 minútach mäso začalo mäknúť tak som k nemu pridal kapustu. Teraz som zalial vývarom zarovno mäsa a kapusty. Nechal rozvariť. Povaril som asi desať minút. Táto kapusta nepotrebuje dlho variť.
  7. Zatiaľ som na jednej lyžici masti urobil zásmažku. Potom odstavil zo sporáka a pridal do nej papriky, pekné premiešal. Keď pekné prevoňala tak som do nej pridal paradajkový pretlak. Premiešal a zalial smotanou.
  8. Celé som to vlial do hrnca a nechal rozvariť. Napokon som tam vlial zahustené mlieko. Nechal to celé povariť asi desať minút, nech to pekne spolu prejde. Ochutnáme pripadne dosladíme cukrom, alebo okyslíme citrónom. Ak je to moc husté tak dolejeme ešte trochu smotany. Odstavíme zo sporáka necháme asi desať minút postať.
  9. A môžeme servírovať. Knedľu a guľáš a dobrú chuť. Toto jedlo ma veľa ľudí ma veľmi v obľube.