Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Neviem či som takýto recept vymyslel ja, alebo už niekto predo mnou. Túto kombináciu robím už roky. Ak áno, tak podobnosť je čisto náhodná. Robieva sa takto podobne plnená panenská sviečková, ale úprava tohto mäska je úplne iná. Tento recept venujem varecháčke, ktorá má rada mäso s mäskom, @eviane.

4
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si dva varianty. Neúdený a údený. Omáčka je pre obidva varianty rovnaká. Ja som robil variant č.1, neúdený. Obidva varianty: karé nakrájame na štyri 150g rezne. Rozklepeme na tenké pláty.
  2. Plnka na variant č.1: Pomelieme pliecko a bôčik na doske s dierkami o priemere 5mm. Do mletého mäsa pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, rascu a cesnak. Všetko podľa vlastnej chuti, ako keď sa vyrábajú klobásy. Dobre zamiešame. Odoberieme z plnky tri polievkové lyžice a dáme bokom na pozdejšie použitie. Plnka na variant č.2: Klobásky do plnky musia byť mäkké, ešte nevysušené. Pokrájame ich na menšie kúsky, hodíme do mixéra a rozmixujeme na hrubo tak, aby nám vznikla masa, ktorá sa bude natierať na plátky mäsa. Tiež si odoberieme tri polievkové lyžice a dáme bokom na pozdejšie použitie.
  3. Ďalší postup je rovnaký pre oba varianty. Pláty mäsa (nesoliť, nekoreniť korenie a soľ máme v plnke a v omáčke), natrieme plnkou a zrolujeme do závitku.
  4. Hotový závitok rozrežeme na tri rovnaké kúsky. Vzniknú nám tri mini závitky.
  5. Plátky slaninky upravte tak, aby boli rovnako široké ako mini závitky. Každý mini závitok obalíme dookola plátkom slaninky tak, aby sa nám slaninka prekrývala. Ak máte tie plátky slaninky krátke, dajte dva.
  6. Mini závitky postavíme na reznú plochu a v miestach, kde sa nám spája slaninka pritlačíme k sebe. V hornej aj dolnej tretine prepichneme mini závitky zaosternou špilkou tak, aby nám konce špiliek trčali na každom konci aspoň 1,5cm. Ekologicky zmýšľajúcich (ochráncov stromov) upozorňujem, aby nedávali iba jednu špilku, zle by sa s tým potom pracovalo. Môžte použiť aj kovové ihly na ražniči, ale to by ste si zas pálili prstíky.
  7. Na pánvičke si rozpálime trochu oleja a hotové trojzávitky sprudka opečieme z každej strany, aby sa nám zatiahlo mäsko. Teraz oceníme, že máme tie špilky dve a drevené. Ľahko môžme závitky rukami otáčať na panvičke. Na jednej by sa nám totiž závitky pretáčali a kovové ihly zas pálili a museli by sme použiť nejaké nástroje. Než sa nám opečú závitky, pokrájame si cibuľu na kocky a na drobno nasekáme cesnak. Opečené závitky si dáme bokom.
  8. Do výpeku dáme nakrájanú cibuľu, trochu posolíme, okoreníme čiernym mletým korením a necháme zarestovať tak, aby cibuľa mala bledohnedú farbu. Pridáme nové korenie, nasekaný cesnak, mletú papriku, a bobkové listy. Za stáleho miešania necháme rozpustiť papriku (nespáliť papriku) a podlejeme troškou vody.
  9. Keď sa voda odparí až na tuk, prelejeme cibuľový základ do pekáča, pridáme závitky a pomleté mäso, ktoré sme si odložili bokom (tri lyžice), podlejeme vývarom, alebo horúcou vodou tak, aby závitky boli do 1/3 ponorené. Vložíme do rúry a dusíme cca 40-50 min. v závislosti od hrúbky závitku. Hotové závitky vyberieme a odložíme do tepla. Množstvo závitkov na tomto obrázku si nevšímajte, ja som robil viac. Sme veľká trojčlenná rodina.
  10. Šťavu prelejeme do hrnca, vyberieme guličky nového korenia, bobkové listy a ponorným mixérom šťavu rozmixujeme. Nemusíme zahusťovať. Omáčka je dosť hustá od rozmixovanáho mäska. Kto chce, môže ju ešte aj prepasírovať. Do horúcej (nie vriacej) omáčky pridáme čo najviac vychladený oriešok masla a pomalým krúživým pohybom varešky zapracujeme do omáčky.
  11. Závitky na tanieri prelejeme omáčkou a ako prílohu môžme zvoliť ryžu s kari korením, alebo šafránom, tarhoňu, tarhoňu zo smaženou cibuľkou, alebo tarhoňu zmiešanú s nadrobno pokrájanými uvarenými zemiakmi. Dobrú chuť.