Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 13. februára 2011
Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept)
Foto: frezia68

Nedeľný obed sme si spestrili českou kuchyňou.Patrí k tomu neodmysliteľne aj kapusta,ale recept na ňu nepridávam,každý si urobí tú svoju obľúbenú....bielu na víne,či červenú Zobraziť celý popisNedeľný obed sme si spestrili českou kuchyňou.Patrí k tomu neodmysliteľne aj kapusta,ale recept na ňu nepridávam,každý si urobí tú svoju obľúbenú....bielu na víne,či červenú podľa @sovky,alebo len tak jednoducho tú najlepšiu podľa seba.

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Výpečky:
5OO g
3 ks menšia
4 ks  - strúčiky
1 dcl  (olej)
Chlupaté knedlíčky:
1 kg  (grule)
10 dkg
10 dkg




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme,osušíme a nakrájame na väčšie kusy,napr. na úhľadné trojuholníčky 3x5 cm,pričom základňa má 3 cm :-) ,alebo len tak ledabolo.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici si ohrejeme masť a prudko nakrájané kúsky mäsa opečieme.Ak nevojde všetko na panvicu,tak opekáme dvakrát.Opečené vyberáme a premiestňujeme do pekáča.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pekáči mäso osolíme,okoreníme,pridáme výpek z panvice,ak je potrebné podlejeme trocha vody.Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu,prikryjeme a pečieme najprv na 220°C a podľa potreby znížime na 200°C,si 40 minút.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom odkryjeme,pridáme prelisovaný cesnak ( množstvo podľa obľúbenosti),premiešame a pečieme už odkryté do mäkka,chrumkava a do krásnej zlato-hnedej farby.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz je čas na knedlíky.Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle,misu nakloníme,aby stiekla z vody.Po pár minútach vodu odlejeme a škrob necháme.Pridáme trocha múky,trocha domácej strúhanky,miešame,dokladáme, pokiaľ nie je asi správna hustota cesta.Ak dáme vajíčko a viac múky,knedlíky nie sú také mäkke,ale dá sa aj tak.Ja vajíčko nedávam.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Voda už vrie a pre istotu urobím v malom kastróliku s vriacou vodou skúšku správnosti: lyžicu namočím do vody,naberiem cesto,vložím do horúcej vody a zistím,či knedlík ostal celý,alebo sa rozvaril :-( .V tom prípade pokračujem v zahusťovaní,pokiaľ chlpáč nezostane celý.Hustota cesta má byť asi ako na strapačky a ak sme s láskou a správne strúhali na jemnom strúhadle,knedlíky budú ozaj chlpaté,lebo tenké slížiky zemiakov budú sem-tam odstávať.

    Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kapustu sme si už uvarili a môžeme servírovať. Len pripomínam,že recept je uvedený na 4 porcie,ale varím len pre dve,takže zo všetkého uberám. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mamatata2
Krásny recept, plánujem niečo spraviť s kyslou kapustou a toto bude to pravé.
evas13
Moooc dobré jedlo. My sme mali tiež klasický český trojboj.
vavan
Vyzerá to zaujímavo.Ukladám do KK.
sjuz
mňam, knedlíky ľúbim, s kapustou a mäskom... a pivko k tomu:)) Frezia - tá miska na obr. č, 4 je zapekacia? Veľmi sa mi páči:)
honestka
prvy krat som pocula o chlpatych knedlikoch od kamosky, ale vykluli sa z toho nase halusky... tvoje vyzeraju fajn, iste urobim.
jody
Velmi pekne a veru som na to dostala poriadnu chut. Co sa tyka chlpatych knedlikov, este som ich nerobila, ale tak sa mi mari, ze do nich okrem surovych zemiakov ide aj cast varenych (asi v supke) a tie potom zahustuju, nie? Ale to je jedno, hlavne ze chutia. :-)
marianne69
...chlpate knedliky som este nerobila,takze vyskusam podla tvojho receptiku...fajne si navarila:-)
frezia68
@jody :aj tak sa dá(mám v mojich receptoch"gemerské guľky plnené mäsom"),aj vajíčko niekto pridáva,aj s hr.múkou.....ja som zvykla takto,sú mäkké a sýte,stačili mi 2 ks :-)
remcula
Chlupaté knedlíky neumím. ne, že bych je nikdy nedělala s větším, či menším úspěchem, ale nikdy se mi nepovedly tak, jako mojí mámě. Každopádně je zbožňuji.
bozulka
No tak vidíš,všetko dopadlo na výbornú.Toto jedlo máme veľmi radi a vidím,že aj mäsko je podľa našej chuti.
babidka
tie knedlicky s kapustou by som hned brala :-) no a masko - ja radsej kuracie , ved vies :-))))
evanaaa
Jody, aj ja som chcela podotknúť, že do chlpatých knedlíkov sa dávajú aj surové, aj varené zemieky a to mám viac českých receptov takto. Ale ešte som ich neskúšala, mala by som. To mäsko musí byť dobré takto, nemusí byť vždy klasické pečené.
jarunka
Tak tie srapacky urobim tiez aj s maskom a kapustou. Budem tiez varit len pre dvoch.
bozulka
@evanaaa , recepty sú rôzne,je to podľa jednotlivých regionov a už aj podľa novodobých kuchárok,ale pravé historické sú len zo surových zemiakov a mali by byť až tmavosivé.Ja napríklad niekedy pridám pomletý čerstvý rožok,nie strúhanku.Ale nech sa urobia akokoľvek všetky sú určite výborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia