Bravčové mäso

Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou „šmakuje“ úžasne! Nedávno som túto technológiu použil na prípravu plátkov hovädziny a keďže chutili všetkým, skúsil som aj s bravčovinou. Určite neľutujeme! Pomalým dusením a postupným podlievaním dosiahneme nielen jemné mäso, ale aj úžasnú omáčku s „lepkavou” konzistenciou. Postup sa dá použiť pre každý druh mäsa. Technológia je o niečo náročnejšia na čas, ale výsledný chuťový efekt a hlavne zaslúžený obdiv Vašich stravníkov je toho hoden!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kus bravčového som pokrájal na šesť 12-15 mm plátkov a na alobalovej podložke som ho prstami z vysoka obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Po 2-3´ „odpočinku” som ich vzápätí, opäť obojstranne, opiekol na pár PL slnečnicového oleja do peknej červenohnedej farby (tak 3-4´ po obidvoch stranách).
  3. Oddychový čas № 2, strávili na pomocnom tanieri,
  4. než som na výpeku orestoval cibuľu pokrájanú na „mesiačiky” a strúčiky cesnaku na plátky.
  5. Keďže kúsky mäsa už boli „oeMČeK_ované” a posolené, ich výslednú lahôdkovú chuť som doladil pečenou a údenou paprikou a kapiovým krémom.
  6. Tak to vyzeralo po opaprikovaní a premiešaní
  7. a po vložení plátkov mäsa po pridaní kapiového krému; po jemnom premiešaní som nechal zo 7´ naladiť sprievodný „akord”, potom som zostavu podlial „deckom” mäsového vývaru (ale pokojne môžete použiť aj horúcu vodu) a
  8. prikryté nechal dusiť na miernom ohreve asi 69´; plátky som po občasnom premiešaní a podliatí malým množstvom vývaru vždy obrátil a pokračoval v ich dusení; celkovo som použil asi 750 ml vývaru.
  9. Záverečných asi 10´ mäso dokončievalo už bez pokrievky, kedy sa šťava zredukovala na ½ a nadobudla sladkú lepkavú konzistenciu so skaramelizovanou cibuľou a cesnakom.
  10. Pripraviť prílohu, slovenskú ryžu s lístočkami koriandra (cilantro), bola už hračka a dokončená bola zároveň s plátkami mäsa.
  11. Takže „kopšok” slovenskej ryže uložiť na naberačku omáčky, ozdobiť „korunkou” z listu romain šalátu, priložiť plátky mäsa, koliesko žltej paradajky s petržlenovou vňaťou, uložiť na stôl, pozvať k obedu a dobrú chuť!