Bravčové s červenou kapustou a bielou cibuľou na čiernom pive (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďalšia chlapská lahôdka do „postupky“ vhodná pre všetkých gurmánov bez rozdielu pohlavia, veku a farby pokožky. Ste na chalupe a nechcete „trhať partiu“, alebo sa chcete predviesť pred svojou krajšou ½? Tento jednoduchý rcp predstavuje jednu z možností, keď na Vás spolujedáci budú „vyvaľovať“ v obdive oči, ako „kanec na myškára, bager na tvrdú hlinu, či bacil do lekárne“! V rôznych „kompozíciách“ surovín i korenín takýto inšpiratívny „echteintopf“ pripravujem už roky a vrelo ho odporúčam aj Vám!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
100-120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. ingrediencií je tak „akurát“ a všetky sa bez problémov „vpratali“ do franc. Tupperware hrnca; než som začal s prípravou, nechal som rúru vyhriať na 200 °C (395 °F), mriežku som presunul na najnižšiu priečku (~ 120 mm odo dna)
  2. menšiu hlávku červenej kapusty som nakrájal asi na 10 mm „rezance“, dve biele cibule asi na 5 mm „mesiačiky“ a vložil do hrnca
  3. skoro poldruhého kila bravčového pliecka som pokrájal asi na 100 mm kocky, podľa želania krásnej pani, u ktorej som ubytovaný a dve púchovské „čabajky“ na kolieska; následne „putovali“ ku kapuste a cibuli
  4. povrch som posypal ~ PL soli, kopcovitou PL v mažiari čerstvo podrvenej rasce, 2 KL klobásovo-guľášovej zmesi z pána Andreja Urblíka Komárna a rukami premiešal; potom som pridal asi ¼ litra kečupu, 4 PL liptovskej plnotučnej horčice a napokon zalial ½ litrom (zvyšok som vypil na svoje zdravie) čierneho írskeho piva (½ & ½, Guinness Black Lager & Draught); žiaľ, zásoby tmavého „Zlatého bažanta“ z Hurbanova sa v Des Moines už dávnejšie minuli; plný Tupperware hrniec som prikryl príslušnou pokrievkou a na 69´ vložil do vyhriatej (200 °C) rúry
  5. potom som ho opatrne vybral, obsah ešte opatrnejšie varechou premiešal a už odkrytý vrátil ešte na 33´ dodusiť a zredukovať šťavu,
  6. na záver som nastrúhal veľký zemiak, vmiešal ho do bravčoviny vo voňavej „perinke“ a ponechal v rúre s vypnutým ohrevom asi 15´
  7. dnes sme túto „eintopf“ lahôdku „bagrovali“ véééľkými lyžicami a zajedali s „Focaccia Asiago garlic“. Ale ako prílohu spravidla používame doma pečený chlebík, občas parenú knedľu, alebo „bielené“ zemiaky! Už z úcty k „darcovi“ svojeho mäsa, by sa patrilo toto jedlo „zaklincovať“ orosenou Plzňou. Ale pre „našinca so šteklivým žalúdkom“, pridám „grátis“ radu, osobne overenú! Horúci, neosladený, alebo iba cukrom (medom) „postrašený“ čierny čaj Earl Grey, pri távení „ťažších“ jedál, robí divy na úrovni zázrakov! Dobrú chuť aj Vám, s odvahou do varenia a nebojte sa improvizácií! Je to vynikajúca dobrota!