Pečené bravčové pliecko

Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)

Autor receptu: janikbj

Inšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, manželovi som urobila verziu s nimi, sebe bez. Obidve boli super.

Suroviny

Postup

  1. Mäso si nakrájame na plátky hrubé asi 1 - 1,5 cm. NEklepeme. V hladkej múke (ja som ju zmiešala zo zemiakovým škrobom) si rozmiešame mletú sladkú papriku (asi 1 - 2 čl) a mleté čierne korenie (asi 0,5 čl).
  2. Do pekáča alebo zapekacej misy dáme na hrubšie mesiačiky pokrájanú cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Množstvo podľa chuti, my máme radi, tak som dala celú hlavičku cesnaku a 2 cibule. Ak máme huby, rozložíme ich na cibuľu a cesnak. Môžeme trochu osoliť a okoreniť.
  3. Plátky mäsa obaľujeme v múke s paprikou a čiernym korením a hneď ich dávame na rozpálený olej alebo masť. Opekáme asi 2 - 3 min. z každej strany, aby sa mäso zatiahlo, príp. aj chytilo trochu farbu. Opečené mäso ukladáme do pekáča na cibuľu. Osolíme.
  4. Do výpeku nalejeme asi 0,5 l vriacej vody, osolíme a poriadne rozmiešame. Výpekom zalejeme mäso a neprikryté pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Mäso občas polejeme výpekom, aby sa nesušilo a ostalo šťavnaté. Asi po pol hodine pečenia ho obrátime a dopekáme do mäkka (ešte asi 40 min.). Múka, v ktorej sme obaľovali mäso pred opečením šťavu pekne zahustí, je možné, že ju bude treba trochu rozriediť (hlavne ak pečieme bez húb, tie pustia nejakú vodu, inak treba sledovať a príp. doliať vriacu vodu, podľa potreby dosoliť). Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa.