Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi fotorecept

amelie - fotkaamelie, 26. januára 2011
Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept)
Foto: amelie

Jednoduché, ale obľúbené zimné jedlo našej rodiny.

4
porcie

Suroviny

800 g
300 g, čerstvé alebo huby
200 ml
2-3 ks
1 ks
1 ks, veľká
 čerstvá
3-4 pl
  soľ
100 ml
Noky:
300 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso na prípravu tohto jedla by malo byť chudé, jedlo osahuje veľa tuku: smotana, maslo, olej... Takže mastné časti radšej odkrojíme. Mäso pokrájame na hrubšie plátky, zeleninu očistíme a pokrájame. Huby sú, samozrejme, najlepšie lesné, ale v januári by ich mohla dostať akurát Maruška od dvanástich mesiačikov:-(

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici rozohrejeme olej a opečieme plátky mäsa z oboch strán. Mäso sa musí opekať, nie dusiť, preto dávame naraz primerané množstvo. Opečené mäso vyberáme na podnos.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice vložíme nadrobno pokrájanú šalotku a kolieska mrkvy. Trošku opečieme, aby mrkva pustila farbu, potom zeleninu osolíme a premiešame.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni dusíme asi päť minút.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme opečené plátky mäsa a pokrájanú čili papriku. Podlejeme vínom a prikryté dusíme 15-20 minút.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým nakrájame huby

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pridáme ich do panvice k mäsu. Premiešame a 2-3 minúty restujeme.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podlejeme smotanou a prikryté krátko dusíme, kým nie sú huby hotové.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si prílohu: noky. Niekedy sa im hovorí aj halušky. V mise vymiešame polohrubú múku s vajíčkami, troškou vody (asi 50 ml) a soľou. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako na halušky. Pomocou haluškára pretláčame z cesta do osolenej vriacej vody noky.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené noky scedíme, premyjeme vodou a necháme odkvapkať (nemali by byť studené). Potom ich preložíme do misy a premiešame s maslom.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bravčové plátky s nokmi ozdobíme na tanieri petržlenovou vňaťou.

    Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobré, s tou zeleninkou a haluškami. Ale nie noky, to sú halušky v češtine.Ja ich robím bez vajec, ale ak majú byť tuhšie, ako spomínaš, tak jedno vajce nezaškodí.
gittka
tiež super recept.už mi tečú slinky...
amelie
@evanaaa , stará mama robila halušky bez vajec a noky (alebo nokerle, ako im vravela) s vajcami :-), iba pokračujem v rodinnej tradícii. Do bryndzových halušiek nikdy nedávam vajcia, ani do halušiek, ktoré robím ako zavárku do polievky. Ale koľko ľudí, toľko chutí, prečo nie?:-)
danculka
Či z haluškami,alebo z nočkami je jedno, mäsku to na dobrote neuškodí ,dík...
cica2
to je krásne a verím že aj dobré, vďaka za receptík:)
alexdidi
U nás sú tiež nokerle a robím ich z vajec, dokonca pridávam aj trochu mlieka. Nezvyknem dávať víno, keď dávam smotanu, ale skúsim to...
sisok
no ako je im dobre tym chlapom s takouto vecerou :)
bozulka
Mám na to chuť,ale musí stačiť smotana na varenie...a bude to dobré aj tak -určite.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia