Bravčové plátky na slanine s dubákmi a mrkvou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi mäsko na šťave s dubákmi v akejkoľvek kombinácii. V tomto recepte sa plátky mäsa najprv namočia do mlieka, prudko opečú, vyberú, na tom istom oleji sa orestuje slanina, cibuľa, cesnak a mrkva, pridajú sa dubáky aj so šťavou a trochou vody, ktorá sa privedie do varu, vložia sa späť opečené plátky mäsa a udusia do mäkka. Chuť šťavičky je daná použitým korením, dubákmi, slaninou a mrkva ju robí jemne sladučkou. Vkladám svoj vlastný recept na túto pochúťku.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bravčového pliecka nakrájame plátky, narežeme po obvode, naklepeme, osolíme a okoreníme...
  2. ...namočíme na 30 minút do studeného mlieka. Mäsko bude jemnejšie, získa delikátnú chuť.
  3. Dubáky namočíme na 30 minút do vlažnej vody.
  4. Medzitým si pokrájame cibuľu na kocky, cesnak na plátky...
  5. ...slaninu na plátky,potom na prúžky...
  6. ...mrkvu na štvrťkolieska.
  7. Plátky mäska vyberieme z mlieka ,ktoré nevylievame, ale odložíme zatiaľ bokom a mäsko vložíme do rozpáleného oleja v hrnci...
  8. ...sprudka opečieme z oboch strán a...
  9. ... opečené mäsko vyberieme na tanier...
  10. Vo výpeku orestujeme cibuľu, cesnak, slaninu a...
  11. ...mrkvu, aby trošku skaramelizovala, čím dá výbornú chuť omáčke.
  12. Do výpeku pridáme dubáky aj so šťavou, mlieko, v ktorom bolo namočené mäsko, celú rascu, trocha vody a za stáleho miešania odškrabujeme mäsové výpečky, rozpustíme ich, celé privedieme do varu, vložíme opečné bravčové plátky a prikryté dusíme na strednom plameni do mäkka, cca 30 minút. Zahustíme zátrepkou z múky a vody, povaríme ešte 15 minút už odkryté.
  13. Podávame horúce s dusenou ryžou.