Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. februára 2012
Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný rcp si vo forme noticky zaznamenalo, na jar r. 2004 z relácie Nigella Lawson, ako Leg of Pork, moje krajšie JA. Po ôsmych Zobraziť celý popisPôvodný rcp si vo forme noticky zaznamenalo, na jar r. 2004 z relácie Nigella Lawson, ako Leg of Pork, moje krajšie JA. Po ôsmych rokoch som si ho dovolil doplniť o podrobnosti a prerátať na naše miery. Som presvedčený, že poteším ortodoxných milovníkov bravčovej pečienky, ale aj ctiteľov vybalancovanej stravy, lebo som vynechal naše klasické domáce prílohy – knedle i zemiaky. Ubezpečujem Vás, že aj so zeleným šalátikom ulahodíte svojim chuťovým kanálikom.

15 ÷ 20
porcií
12 minút
príprava
1 053 minút
na 190/110 °C

Suroviny

7, 5 kg
Nátierka:
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
1 PL
12 ks strúčiky
2 ČL




Postup

  1. 1

    starostlivo som prerátal potrebné miery a dopísal ich do pôvodnych poznámok. Nigella svoj rcp udávala pre bravčové stehno s hmotnosťou 14,5 kg (32 lb) a piekla ho 24 hodín bez prestávky. Ja som mal 7,62 kg (16,8 lb) a piekol som ho 17 hodín. Čiže predpokladom pre budúcu kvalitnú mäsovú dobrotu je: presne odvážiť bravčové stehno, dôkladne ho umyť v studenej vode, osušiť, starostlivo z neho odstrániť kožu, ale tak, aby na mäse ostala podkožná slanina, ostrým nožom nakrájať mriežku (do asi 0,5 mm), znalosti o výkone elektrickej rúry, znásobené dôverou a trpezlivosťou.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravil som si veľký pekáč, ostrý nôž, misu z jenského skla pre nátierku, P a ČL a samozrejme všetky potrebné ingrediencie.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z umytého a osušeného stehna som odstránil kožu, nožom nadrezal mriežku a jemne ho uložil na pekáč.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v mise som si z pripravených ingrediencií vymiešal nátierku (cesnak pretlačil a nastrúhal dobré 2 kopcovité PL ďumbiera, a prisypal zarovnanú PL sušených feferónkových jadierok.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nátierku som rukou nežne rozotrel (na obr. je malá rúčka mojej najkrajšejšej polovičky, lebo ja som obsluhoval fotoaparát), až do hĺbky rezov mriežky, po celom povrchu stehna.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 ºC (380 ºF)

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pri tej to vysokej teplote som pripravené „stehienko“ s dôverou zveril do starostlivosti „broderňi“ na 33´. Po tomto čase som teplotu znížil na 110 ºC (230 ºF) a nechal mäso piecť rovných 17 hodín – áno aj cez noc; celý byt nádherne rozvoniaval cesnakom a pečeným „šviňskim scehnom“.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tak a toto je nádherný voňavý pohľad na výsledok mojej práce, trpezlivosti a dôvery.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pätku (kromku) stehna sme museli okamžite ochutnať; ubezpečujem Vás, že to bola balada a jedna báseň.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pomocou elektrického noža som nakrájal plátky pre zaslúžený obed. Nemajte obavy z veľkého množstva mäsa, zvyšok, po vychladnutí, môžete nakrájať na potrebné porcie, zabaliť ich do alobalu a uložiť do mrazničky. V prípade nutnosti potrebné množstvo rozmrazíte, zohrejete na panvici, v rúre alebo v mikrovlnke a servírujete s prílohou podľa Vašich chutí a možností.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: Ja som tentoraz zvolil čerstvý romano šalát, s uhorkami, paradajkami, tvrdým vajíčkom, kockami oštiepku (lebo ešte mám), vlašskými orechami, majonézovou zálievkou s hrudkami plesňového syra a ozdobil kolieskami červenej cibule a čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

viera1
@sracz ,zvyšné mäso dávam do mištičiek a zalejem precedeným (trošku rozriedeným) výpekom a dám do mrazničky.Príležitostne (nečakaná návšteva atď.) ako keby si našiel a pohostenie máš za pár minút.V alobale veľmi vysýchalo a umelé šťavy nepoužívam.
klaura
obdivuhodný recept ... až sa slinky zbiehajú takto ráno ... pri najbližšej rodinnej oslave vyskúšam ... prajem všetko dobré za oceán ... :)
porzellanka
pamatam si tu relaciu, Nigella tam pobehovala v zupane... A aj som uz skusala piect maso pri nizkej teplote, ale nepamätala som si podrobnosti tohoto receptu. Takze myslim, ze cez vikend peciem. Mal by prist aj synator, tak sa viac minie... Prave vcera som sa pozerala, ze ktovie co je so Sraczom, dlho sa tu neukazal - a dnes aky recept!
evas13
Tak toto mäsko je veľká inšpirácia na blížiacu sa manželovu gulatinu. Feri krásny recept ako vždy.
stefanm
Určite chutné a vhodné na rozsiahlejšie rodinné oslavy . Toto sa mi páči . Ale neukladám si to do svojej kuchárskej knihy lebo mám k tejto "práci" určité výhrady . Zverejním ich v časti "diskusia" . Dúfam , že sa pobavíš :)
zitar
Malá otázočka, túto krásu a dobrotu je potrebné pri pečení aj zakryť, alebo sa len voľne pečie, pečie, pečie....?
afataga
nechcem kritizovat, ale upecene maso sa mi na fotke zda velmi suche, ale rcp je zaujimavy, no aj tak si myslim, ze by bolo lepsie pouzit nejake viac tucne maso, napr. krkovicku
gittka
no krásne mäsko...super pochúťka,ako vždy od Teba.nemá to chybu...aj rcpt aj popis :)
matata1
@sracz skvelý rcp., už si tu mnohým chýbal, vrátane mojej maličkosti. Vidím, že si sa na tento recept náležite pripravil, o čom svedčia tvoje dôkladné prepočty a výpočty. Už mi k tomu chýba iba technický výkres - okótovaný. Mám iba taký maličký problémik. Kde zoženiem prasiatkové stehno o váhe max. 3 kg, pretože sme len 2 ks, a také 1,2 kg kurča jeme aj 3 dni. Neviem si predstaviť, koľko dní by sme mordovali takéto stehno vrátane zamrazenia polovice. Asi použijem krkovicu, ako vraví @afataga , tú mám rada.
tatranka
Nielen že si to ohromne upravoval a výsledok bol bez chyby,ale ten popis je hodný spisovateľa.Dva krát som si to prečítala a veľmi sa mi páčil ten láskavý tón ku kúsku krásneho stehna / bravčového/.Až teraz som si uvedomila,že by to mohlo byť z mojej strany aj nenáležité...))
Recept je krásne spracovaný a ako píšem,výsledok ohromný.Len zasadnúť ku tanieru a hodovať.

janger
Prave cez vikend sa syn pytal, ze kedy papa (otec) spravi zase bravcove stehno...Takze toto ukazem mojmu druhemu JA...Ten bude slintat :-))). Taketo velke stehno sme ale este nemali. To ani bezne nie je dostat. Takze sa budeme musiet uspokojit s este mensim :-).
remcula
Nádhera!!! Nádhera!! A ještě 3x nádhera. Nechceš mne pozvat?:-)))
rela
@sracz , muža mám dobrého, môžem sa pochváliť, ale variť nevie :-(( Takže Tvojej najkrajšejšej polovičke iba potichu závidím. Výborný recept,
takú "Ódu na mäso" som ešte nepočula.
frezia68
Ojojój,ta to fajnotka :-))) dĺĺĺho a pomaly pečené a ten cesnak! Na obrázku č. 10 vyzerá,že je šťavnaté,však sa dlhým pečením nevysušilo?Treba vedieť pripraviť.....hneď by som prišla na koštovku,lebo robiť nebudem,nemám toľko susedov.
hannah22
@sraczu ta to nema chybku, teším sa že si zas medzi nami a ešte s takým fajným rcp...., a tiež tiško závidím tú spoluprácu , ... drž sa a pridávaj.... :))
izabella929
krásne farebne usporiadané na tanieri.-)) a všetko veľmi chutné dobrotky.-))
varechaa
afataga, doma nič iné ako stehno nepečiem a nie je suché, stačí ho pomaly piecť a trpezlivo podlievať, pravda je, že moji nemajú radi mastné jedlá :) inak aj kvalita mäsa je dôležitá
sracz
Srdečné velikánske ĎAKUJEM buď Vám všetkým, mile priateľky a vážení priatelia, za 24 komentárov k môjmu rcp o „Šviňskej combe“. Veľmi pekne ďakujem aj za vrelé privítanie po mojom dlhšom odmlčaní sa. Vysvetlenie podám neskôr v diskusii, zatiaľ naďalej pretrváva moje pracovné zaťaženie. Ako verný ctiteľ Varecha.sk som napriek maximálnemu vyťaženiu a zaneprázdneniu zdokumentoval vo forme fotomateriálu veľké množstvo rcp, ktoré sa budem snažiť sporadicky zverejňovať na našej domácej stránke. Takže k jednotlivým komentárom: @ viera1 – ďakujem Ti za komliment; svoje rcp sa snažím písať tak, ako to dušou cítim a priznávam, ako to potrebujem aj ja, pri osvojovaní si nových rcp na našej ale aj iných stránkach. Odkladanie zvyšného mäsa Tvojim spôsobom má určite svoje výhody, ale ja používam, k všestrannej spokojnosti iba ten svoj; ale ani ja nepoužívam umelé šťavy. @ hviezdickaz – ďakujem za ohodnotenie, podobne ako aj @ palokuchki. @ klaura – milá Klaurika s chuťou a odvahou do realizácie; ňebudzeš banovac; a ďakujem za prianie. @ ewitla123 – neváhaj a peč ho tam Gábor. @ porzzelanka - ja som spomínanú reláciu nevidel, pracoval som so sporadickými poznámkami svojho najsuperkrajšejšoľepšofantastičného druhého (co to trepem – najsamperšeho) JA. @ evas13 – piski mojo – manželovi želám pevné zdravie, silné nervy (aj veľa sily do tej žily) a dobrú chuť pri oslavách so „šmačnim scehenkom“ a Tebe ďakujem za ocenenie. @ stefanm – Tvoje výhrady vopred prijímam (tak, ako vždy, keď si spomeniem na svojich bývalých nadriadených /npor, ppor,dopr/) s vnútorným napätím sa teším na Tvoj príspevok v Diskusii. @ zitar – nezakrývať, neprikrývať, nezahaľovať, len voľne piecť, piecť, piecť ….! @ afataga – dovoľujem si Ťa ubezpečiť, že mäso po pečení vôbec nie je veľmi suché, podkožná slanina robí zázraky a chute; POZOR!!!!!!!!!!!! Krkovička sa pečie úúúúúúúúúúplne inak; až pride čas (hlavne, ak krkovičku v jednom kuse tu vôbec zoženiem), tak určite svoj postup nenechám pre seba a rcp si do hrobu neodnesiem. @ gittka – ďakujem za hodnotenie. @ matata1 – ďakujem Ti za mile slová; tu zoženiem 3 ÷ 5 kg stehno skôr, ako to tzv. veľké, ako som tentoraz použil ja, to tak iba pred veľkými sviatkami; uskladňovanie zvyšku v mrazničke je bezproblémové, praktické a časovo skoro neobmedzené; a krkovičku mám aj ja z bravčoviny najradšej (z hovädziny je to nožina, môčing a či po vihodňarski labsár). @ tatranka - milá, ctená a vážená – ďakujem Ti za komplimenty, veľmi si ich vážim; Tebou milo označený láskavý tón ku kúsku krásneho bravčového stehna, má svoje hlboké citrové pozadie ku všetkému, čo v kuchyni spracovávam a dokonca aj v ostatnej praxi realizujem: Všetko čo robíš, rob rád, s láskou, tak ako miluješ milú ženu, dieťa, človeka – vedz a dôveruj láske, láska – ta pravá – sa Ti láskou odplatí! Áno, potom je výsledok ohromný a Ty môžeš s pôžitkom „hodovať na všetkých frontoch“.@ janger - príjemné kuchtenie a dobrú chuť; dovolím si malú mnemotechnickú radu (z mojich skúseností), samozrejme, pre všetkých, ktorých to zaujíma: čas 17 hodín na upečenie 7,5 kg stehna ber ako základ, všetky ostatné časy, zaokrúhlené na celé hodiny, prispôsobuj k hmotnosti stehna po kg + alebo - pridať, alebo ubrať hodinu (napr. 5,5 kg = 15 hodín, alebo 8,5 kg = 18 hodín). @ remcula - Remcuľka, kamarátka spoza Jablunkovského pz., ďakujem za mnohonásobnú nádheru a u mňa si vítaná v bársakej dennej, nočnej, mesačnej i sezónnej dobe. @ michsamant - nuž a tak sa zbavíš bársakoveľkého „falatu“ mäsa či inej dobroty. @ frezia68 – Ditka, milá kamarátka aj so sestričkou Valikou – ďakujem Ti za mile slová i za dôveru; dôveruj svojim schopnostiam, ale aj svojej „broderňi“; áno dĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺĺho a pomaľučki, bo skore še ľem mački a zajace džubu a aj tak še šľepe rodza; fajne šťavnaté a voňavé, šak priľec a ja ci napečem I navarim, co ľem budzeš chcec, po čim ci šerco i duša pišča! @ jerica - tak to si teda píš, že to bolo JÓ perfektné! Tak ako aj Tvoj chlebík, ktorý som upiekol presne podľa Tvojho rcp - bars fajne, prudko jedlé, superfasaexzraprímaultravagáňšpeciál! Mám odfotené a ak sa naučím dávať obr. aj do komentárov či Diskusie, nebudem váhať a pochválim sa Tebou! @ helca103 - kto ňeprepije a ukradňe ta ma aj na paľenku! Vychovaj si, tak ako aj mňa vychovali, a ňeobanuješ! @ hannah22 - ďakujem a budem; iba malá rada do budúcnosti: NEZÁVIĎ ALE VYCVIČ - Trpezlivosť ruže prináša! Ňeboj še Ti, dzifče mojo, budzem še trimac aj pridavac! @ izabella929 - taktiež Ti veľmi pekne ďakujem; iniciatíve sa medze nekladú, srdce a fantázia Ti pomôžu! @ rela – blahoželám Ti k výbornému partnerovi, iba ho nauč variť (aj), netreba závidieť, trpezlivé a dôkladné vedenie a školenie prinesie svoje kladné výsledky a závidieť nebudeš Ty, ale závidieť budú Tebe iní; a o tej „Óde na mäso“ porozmýšľam. Ďakujem za jemné nakopnutie, dobrý nápad! @ varechaa – vo všetkom máš pravdu; stehno (a nie iba bravčové) nemá veľa tuku; samozrejme, najlepšie je piecť z čerstvého mäsa!
bejgi
to stehno s kosťou nemá chybu, no tento komentár ďakovania, by som zaradila medzi exempláre varechy :))))
jerica
@sracz to krásne vyznanie každej varecháčke v komente ,ja použijem tvoje slovíčko,je síce bars kratke ale úprimné zo srdiečka, "superfasaexzraprímaultravagáňšpeciál" ! Ďakujeme !! Drž sa aby ťa tá robotienka nezhltla :-))
frezia68
Milý @sr ácz,vyjadri sa ku kritike @stefanma v diskusii (vraj Tvojho kamaráta ?!? )lebo som zvedavá na Tvoju reakciu.Asi nemáš čas,že tak málo pridávaš?
kuchticka
Mily nas @sracz , ved si tu chybal ako sol do polievky. Este ze tu mame toho tvojho kamosa @stefanm , inac by tu bolo smutno.
Recept perfektny a moja druha polovicka i s nasim synom by boli v siedmom nebi keby som nieco take pripravila. Ale sak pozvi, mame to iba "kusocek". Vdaka za tu krasu.
matata1
@sracz ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, normálne mi dušičku pohladila. Vidno, že všetko robíš s citom a láskou. A s tou závisťou je to tak, radšej budeme závidieť takého šikovného chlapa ako si ty, ako sa márne namáhať s prevýchovou. Takže aj sa sa pridávam k závistlivcom...
njdevil
Jaj, Istenem segíts!!!! To je krasa, manzel narobil knedliky a ja vdaka Tebe upeciem tu nebesku nadheru..To bude Csardas....Köszönöm sepen!!!
jan1950
jeminku,to najlepsie na bravcovom pecenom bolo odstranene hned na zaciatku....:-)....chrumkava koza....
violetacamorova
Tento recept som objavila az po roku. Je to jedna basen, takto upecene stehno mam velmi rada. Ale spytam sa tiez, preco si odstanil vopred z neho tu kozu? Nebolo by dobre piect stehno s kozou tak dlho?
jozka2
Krasny recept.uz som si myslela,ze si zasypany snehom,ked tak dlho mlcis.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia