Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. augusta 2012
Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept)
Foto: babkamt

Mala som neskutočnú chuť na toto jedlo. Kúpila som krásny bravčový bôčik a krkovičku.

70 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1,3 kg
6 ks
100 g
4 strúčiky
7 dcl fľaše 3 kusy
80 g
Žemľové knedle:
400 g
15 g
asi 150 ml
1 ks
2 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    Mäso som umyla a nakrájala na väčšie kocky. Očistila som si aj cibuľu a cesnak.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej panvici som roztopila bravčovú masť. Na nej som neosolené mäso opekala.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené som ho preložila do väčšieho hrnca. Až teraz som ho osolila a okorenila.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    4 kusy cibule som nakrájala na polmesiačky. Vo výpeku , ktorý mi zostal po pečení mäsa som ju opiekla.Potom som ju dala na mäso.Rúru som zapla na 180 stupňov. Hrniec som zakryla pokrievkou. Mäso som piekla asi 40 minút zakryté.Potom som ho odkryla, podliala asi pol decilitrom vody a ešte som ho vrátila do rúry , aby chytilo peknú farbu.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dusenú kyslú kapustu som udusila cibuľu , pridala som cukor , spravila som karamel.Pridala som kapustu , kmín. a mleté čierne korenie . Udusila som ju do mäkka. Očistila som 2 väčšie zemiaky , nastrúhala som ich ako na placky a vložila som ich do kapusty.Kapustu som ešte povarila , aby mi ju zemiaky zahustili.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Múku som preosiala do misy , do prostriedku som rozdrobila droždie s čajovou lyžičkou cukru a 2 pl lyžicami vlažného mlieka . Spravila som kvások. Potom som do zvyšného mlieka rozhabarkovala vajce , soľ , vypracovala som si cesto. Kým mi cesto kyslo , nakrájala som si 2 rohlíky z predošlého dňa na kocky. Tie som vmiešala do vykysnutého cesta.Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti.Varila SOM ICH 25 MINúT V SLANEJ VRIACEJ VODE.

    Bravčové pečené s kyslou kapustou a knedľou  (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marijanka712
to je fakt vynikajúce jedlo aj u nás sme rozprávali, že by sa zišlo hodiť na jedálniček do konca týždna, ale sa prehlasovala sviečková tak až na týždeň si na tomto pochutíme.
zdezda
mňaaaaam, a to si varila pre koľko ľudí? nejako veľa sa mito zdá, neostalo ti ?
babkamt
@zdezda pre nás dvoch by toho bolo veľa. No bola u nás vnučka. Syn ju príde po práci pozrieť , tak ponúknem aj jeho. Je pravda , že sme to jedli dva dni , ale nevadí. @marijanka712 , vnučka chcela , aby som v nedeľu spravila sviečkovú. No toto som varila v piatok. Mali sme aj na sobotu. Nemala som chuť jesť celý týždeň knedľu. Ale sľúbila som jej , že jej v najbližšej dobe uvarím sviečkovú. @cistinka , @hviezdi čka , ďakujem za pochvalu.
evusik
stará dobrá klasika.... pekne si to zdokumentovala :-)
sovka62
Mali sme minulý víkend, bôčik a pliecko, kapustu hlávkovú, knedľu na pare. Navarila som ako pre regiment, pre istotu, ak by sa objavilo niektoré z detí či vnukov. Jedli sme dva dni, nakoniec som zvyšok spratala do mrazničky a teraz keď vidím tvoje obrázky, rozmýšľam, či to nemám povykladať, tak sa mi zbiehajú sliny. Máš pravdu, @evusik , klasika je klasika.
rein
Tiež patrí medzi mojich prvých desať naj
astheart
To by mi dobře padlo! Překvapilo mě to zahušťování bramborem. Tedy, tady ve Slezsku je to běžné, ale neslyšela jsem, že by to dělali ještě někde jinde. Lidé, kterým jsem to řekla, to vždy považovali za podivné..... U nás se to však dělá trošku jinak. Uděláme klasickou jíšku z mouky a tuku, ale v kastrůlku, protože pak ji zalijeme vodou, přidáme nastrouhaný větší brambor a osolíme. Směs rychle zhoustne, necháme ji na mírném plameni bez míchání několik minut probublávat. Vařené zelí pak scedíme a zhoustlou bramborovou jíšku do něho vmícháme. Necháme ještě chvíli provařit na sporáku. Pokud je zelí moc husté, rozředíme vodou, kterou jsme zachytili z vaření zelí nebo jen čistou vodou. Jinak bych zelí nedělala, nedokážu si totiž kyselé zelí jinak vůbec představit! Hlávkové čerstvé zelí však jen zaprašuji moukou.
marienka44
@Babkamt , nadherne, pekna fotodokumentacia.
Chcem sa opyta, ci bravc. mast mas svoju alebo kupujes v obchode balenu po 250 g?
Ja niekedy , ked natrafim na slaninu, vytopi j a mam krasnu bielu mast. Ale v medziobdobi som zacala pouzivat aj tu kupovanu.
janger
Teraz mam aj ja neskutocnu chut na tuto dobrotu :-).
babkamt
@ marienka44 masť mám svoju. Tiež kupujem slaninu ako ty a vytopím si ju. @ janager treba sa len odhodlať a spaviť toto skvelé jedlo.@ mischamant ďakujem tebe aj @ kimlo , @ medovníček a ostnatným za ohlasy.
babkamt
@marijanka712 ja som dne varila sviečkovú. Vnučka prišla včera k nám. Pýtala som sa jej , či budeme zajtra variť špagety - jej najobľúbenejšie jedlo. Povedala mi , že nie. Ona chce sviečkovú , lebo ide na dva týždne v na dovolenku a potom by na ňu dlho čakala. Tak sme dnes mali sviečkovú.
marijanka712
@babkamat a mna na týždeň čaka bravčové pečené a kapusta , ešte na zajtra máme sviečkovú dnes bol sladký deň a ešte musím po sviečkovej hodiť niečo so zemiakami , lebo manžel je zemiekovy a potom príde na rad bravčové pečené.prajem ti dobré varenie mne sa vydarila vynikajúco aj tebe sa tak podarí a ešte k tomu brusnice čo nesmú chýbať pri sviečkovej.
jerica
@babkamt tak ako väčšina komentov, jednoducho "óch mňam" ten vzdych keby si počula , nedá sa dať do komentu :-)
modrykamen
Zaujímavé, keď dostanem chuť na niečo mäsové, tak je to práve toto a presne tak isto. A čo teraz? Na zajtra nám ostal tekvicový prívarok s perkeltom a ja mám takúúú chuť na bravčový pečený bôčik s kapustou.
evusik
@babkamt krásny recept... pozerám, že robíme takmer rovnako :-) páči sa mi ako si robila kapustu, ja som kapustu zemiakmi ešte nezahusťovala určite to vyskúšam :)
babkamt
@evusik až na horčicu robíme rovnako. Je to neskutočne dobré. Už som to dlhšiu dobu nerobila. Vyskúšaj kapustu zahustiť so zemiakmi. U nás doma sa takto robila kapusta. Vyskúšaj a potom sa ozvi, či ti chutila.
anan
Nadherne jedlo, z ktoreho len slintam. Bohuzial u nas nikto "mastne" mäso okrem mna nezje, tak budem slintat naprazdno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia