Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami

Autor receptu: lyali

Z bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala som ho na plátky a na ozvláštnenie som do paradajkovej omáčky pridala aj inú zeleninku. Mnohí z Vás isto na podobný spôsob pripravajú takto mäsko, ale niečím novým môže byť príloha - zemiaky v trochu inej podobe - ako zemiakovo-kelové placky (aby tej zeleninky nebolo málo :-) ).

4
porcie
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bravčové mäso vhodné na dusenie si nakrájame na primerane hrubé plátky, vyklepeme, posolíme a okoreníme.
  2. V prípade potreby narežeme na okrajoch.
  3. Na rozohriatom oleji opražíme z oboch strán doružova.
  4. V hrnci zvaríme vodu (asi 1 l) s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a vložíme do nej osmažené bravčové plátky. Osolíme a zakryté dusíme domäkka.
  5. Zatiaľ si pripravíme zeleninku do omáčky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Červenú papriku na rezančeky. Kyslé uhorky na hranolčeky.
  6. Na masle a cukre orestujeme šampiňóny.
  7. Udusené mäsko vyberieme z omáčky a vložíme do nádoby vhodnej do rúry.
  8. V troche studenej vody (asi 2dcl) rozmiešame hladkú múku (ja mám napr. radšej redšiu omáčku :-) ).
  9. Do vývaru vmiešame pasírované paradajky (pretlak) a zahustíme múkou rozmiešanou vo vode.
  10. Pridáme orestované šampiňóny.
  11. Premiešame (spojí sa tak sladkastá chuť šampiňónov s kyselkavou omáčkou).
  12. Na mäsko v zapekacej miske uložíme rezančeky sladkej červenej papriky a hranolčeky kyselkavých uhoriek.
  13. Prelejeme paradajkovou omáčkou.
  14. A vložíme do vyhriatej rúry odokryté "prebublať" (nech paprika a uhorky sú trochu menej ako chrumkavé, čo "trčí" zo šťavy nech sa zapečie, zapekala som na funkcii gril :-) ). Kľudne môžeme nechať prebublať aj na sporáku v hrnci a nevkladať už do rúry
  15. Tip na prílohu: Zemiakovo-kelové placky :-) Nech sa tu neutopíme v toľkých bodíkoch s obrázkami a ich popisom (nech sa topí len mäsko v omáčke :-) ), placky uvádzam samostatne http://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-placky-inak-/24959-recept.html.