Bravčové koleno

Bravčové koleno na čiernom pive s chlebom (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept je vlastne predchodca gulášu, keď ešte nebola paprika. Používala sa rasca a zahusťovalo sa chlebom. Objavil som ho raz na internete. Skúsil som ho spraviť a verte, je to niečo ohromné.

6-8
porcií
40 minút
príprava
125 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kolená vykostíme. Vedieme rez, kde je koža blízko kostí. To aby sme zachovali čo najviac celistvé mäso. Potom plát mäsa orežeme od okrajových časti kože, bez mäsa. Tieto orezané kúsky kože a kosti odložíme na iné varenie.
  2. Mäso pokrájame aj s kožou na 4 cm kúsky.
  3. Starší chlieb orežeme od kôrky. Použijeme len stred chleba, ten melieme ako strúhanku. Ja som to mal malo tvrdé, tak som ho dosušil v rúre. Potom sa už to dobré mlelo na strúhanku.
  4. Tu je všetko pripravené. Slaninu krájam na kocky asi 1,5 cm. Cesnak očistím a posekám na drobné kúsky. Očistenú cibuľu krájam na drobno. Vývar som mal uvarený, deň pred varením. Masť bravčovú požijem dve kopcovité lyžice. Rascu celú, dve kávové lyžičky. Ja používam aj feferóny asi 3 kusy je to potom mierne pikantné, tie krájam na drobno. No nemusia byť.
  5. Na toto jedlo je dobré použiť hrniec liatinový. V hrnci som roztopil masť a na to dal cibuľu a slaninu. Nezakryté som to opekal, aby sa vyparovala voda z cibule a pekne do hneda sa opiekla.
  6. Asi po 15 minútach som pridal rascu a polovicu z množstva cesnaku aj feferóny. Opekal som ešte 10 minút.
  7. Čiže cibuľa sa opekala 25 minút. Teraz bola mäkká a pekné do slabo hneda.
  8. Až teraz som dal do hrnca mäso.
  9. Mäso som nechal zatiahnuť a pridal zvyšok cesnaku a 4 lyžice strúhanky Spolu som to asi 10 minút miešal aby strúhanka nasiakla mäsom a cibuľou. Svedomito miešať, nech sa to neprilepí na dno hrnca.
  10. Až teraz to podlejem pivom a okorením čerstvo mletím korením. Prikryjem a dusím za častého miešania tak 15 minút.
  11. Po tejto dobe zalejem vývarom, ten som mal slaný, tak preto som nesolil.
  12. Varím za občasného miešania, pokiaľ mäso nie je mäkké. Všetko to chytí takú ohromnú vôňu a chuť. Od roztopenia mastí až do konca to trvalo 125 minút. Ochutnám, ak je malo slané, tak dosolím.
  13. Mám to hotové, môžem servírovať. Na tanier dám jedlo a do stredu za kávovú lyžičku chrenu. Ten ohromné doladí chuť kolena. Najlepší je k tomu chleba. No môže byť k tomu knedľa alebo zemiaky. Dobrú chuť Vám želám.