Bravčové mäso

Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Niet nad domácu kuchyňu! U nás či u Vás. Každý máme svoj domov s úžasnými spomienkami na chute jedál pripravených našimi starostlivými mamkami a babičkami. Podaktorí sa ich snažíme sa ich napodobňovať, ale akosi to nie je ono. Ešteže existuje nostalgia, ale aj tak je nám za dávnom smutno. Dnes si moja Pani spomenula na svoje dve víly, Nuštu a Nanáčku a na ich „bravčovinky“ v lepkavej skaramelizovanej cibuli s cesnakom. Spoločne sme ich „ukuchtili či zmajstrovali“. Nuž chutili nám veľmi, ale … .

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nepotrebujete toho veľa, ale výsledná chuť je na nezabudnutie.
  2. Bravčové mäso som pokrájal na väčšie kocky, aby bolo do čoho kusnúť (krédo mojej krásnej „Prišahanej”) a rozložené som ich prstami posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a
  3. opiekol na emulzii horúcej bravčovej masti s olejom do pekného „červeno-hneda” .
  4. Opečené kocky mäsa som poukladal na pomocný tanier.
  5. Počas opekania mäsa som na 2 stupni „mandolíny” pokrájal cibule i strúčiky cesnaku.
  6. Vo výpeku na „opustenej” veľkej panvici som do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu a
  7. následne ku nej pridal aj naplátkované strúčiky z dvoch hlavičiek cesnaku. Po zmiešaní a spoločnom orestovaní som vložil 2-3 PL masla, vzápätí opäť premiešal a po rozpustení masla
  8. zasypal sladkou mletou červenou paprikou (ja som dal PL „kopcom“).
  9. Keď sa farba papriky pridala ku koloritu základu, zalial som ho horúcou vodou (ak chcete mať pripravovaný „perkelt“ s vyššou kalorickou hodnotou, zalejte ho, prosím, horúcim mäsovým vývarom) a poukladal doň kocky pečeného mäsa tak, aby šťava bola asi 5 mm nad úrovňou mäsa.
  10. Varenie mäsa som urýchlil vsypaním asi mocca lyžičky (ML) jedlej sódy bikarbóny (v košickom „slengu“ sódybiky), kedy sa na povrchu spenila. Úroveň tekutiny v perkelte sa postupne znižovala, preto som ho priebežne podlieval horúcou vodou, ale
  11. po odstavení zo zdroja tepla, vplyvom pomaly chladnúcej panvice sa množstvo tekutiny veľmi odparilo, preto som perkelt musel podliať asi „deckom“ horúceho kuracieho vývaru,
  12. aby sme ho nemuseli jesť suchý. Hotový som podával so slovenskou ryžou a s okrou v znojemskom náleve. Ja som si pochutnal na jalapeño, ktoré bolo súčasťou pohára s okrou.