Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Bravčové pliecko je základom pre mnoho chutných jedál. Pokrájané na kocky ho
používam na prípravu rizota, rôznych gulášov alebo ho pripravím na zelenine, najmä v
omáčke z novej jarnej zeleninky. Teraz som síce práve túto zeleninku ešte nemala, ale
zatúžila som po príjemnej sladko-kyselej chuti omáčky, ktorú som zjemnila pridaním
citronovej šťavy a sladkej smotany.
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
- Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
- Pokrájala som koreňovú zeleninu, na kocky, kolieska - ako komu vyhovuje, lebo neskôr sa aj tak rozmixuje.
- Pripravila som koreniny.
- Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
- Bravčové pliecko som pokrájala na kocky.
- Na rozpálenom oleji som opiekla neosolené kocky mäsa takmer do hneda a vybrala som ich zatiaľ na tanier.
- Pokrájanú cibuľu som orestovala v rozohriatom oleji s maslom do sklovita, neskôr aj slaninku, ktorá nemá byť opečená, len má pustiť chuť.
- Pridala som pokrájanú zeleninku a...
- celé som restovala spolu do odparenia tekutiny, až kým mrkvička nepustila peknú oranžovú farbu.
- Pridala som koreniny.
- Priliala som domáci slepčí vývar, kto nemá, môže použiť bujon z kocky. Nesolila som, vývar je slaný dosť.Varila som do zmäknutia mäska, asi hodinu. Mäsko som vybrala na tanier, odstránila som bobkový list a zeleninku aj s korením som rozmixovala pomocou ponorného mixéra do hladka. Omáčku netreba zahusťovať ničím, ani múkou, zeleninka ju zahustí dostatočne.
- Pridala som horčicu, cukor, sladkú smotanu, vrátila som mäsko a nechala všetko som spolu už len krátko prevrieť. Po chvíľke státia som dochutila citronovou šťavou a soľou.
- Podávala som s domácou varenou knedľou, ale vhodná je i dusená ryža, varené zemiaky, halušky alebo cestoviny. Omáčka je veľmi lahodná, príjemne sladko-kyselá, s jemnou chuťou zeleninky, ľahko zvýraznená použitými koreninami a údenou slaninkou.