Bravčové karé v rímskom hrnci

Autor receptu: majok

Tento spôsob prípravy mäsa vyzerá zložito a zdá sa, že to trvá dlho, ale príprava je pomerne rýchla, asi 20 minút. Potom, keď sa mäso už pečie, môžeš variť zvyšok obeda alebo si sadnúť na gauč a vyložiť si nohy, dať si k tomu kafe a pustiť telku. Postup mám vyskúšaný v rímskom hrnci, ktorého spodná časť je zvnútra glazovaná a v elektrickej rúre. Zatiaľ boli všetci, čo to ochutnali veľmi spokojní. Počítaj jedno rebro = jedna porcia.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové karé s kosťou omy a osuš. Najlepšie je, ak má karé navrchu tenkú vrstvu tuku. Túto vrstvu ostrým nožom narež krížom-krážom tak, aby navrchu vznikli kosoštvorce. Cesnakové strúčiky (vyber ich koľko chceš podľa chuti) rozrež pozdĺžne na tenšie kúsky (ale zas sa s tým moc nebabri). Tieto kúsky pomocou ostrého a úzkeho noža “našpikuj” do mäsa. Mäso osoľ. Rob to tak, že si soľ nasyp do dlane a "poutieraj" celé mäso.
  2. Neglazovaný vrchnák hrnca ponor na aspoň desať minút do studenej vody tak, aby bol celý ponorený. Najlepšie je to urobiť pred prípravou mäsa, ale potom, ak dáš vrchnák do kuchynského drezu, nemáš si kde umývať ruky. Tak to zváž.
  3. Mäso posyp rascou a majoránkou (postupuj tak, ako so soľou). Množstvo záleží od chuti, v každom prípade sa netreba báť dať toľko, až je pokrytý celý povrch mäsa. Nezabudni aj na spodok, hoci je tam kosť. Takto pripravené mäso vlož do rímskeho hrnca. Ak je mäso suché (málo mastné) podlej trochou vody. Rímsky hrniec zakry vrchnákom a celé to daj do studenej rúry na spodnú priečku. Nastav 180°C a peč aspoň dve hodiny. Potom zvýš na 220°C a peč ďalšiu, aspoň pol hodinu. Určite hrniec neotváraj!
  4. Hrniec vyber na drevenú podložku. Opatrne otvor (pozor, z hrnca sa vyvalí para!). Vrchnák polož na drevenú podložku a nechaj vychladnúť. Otvorený hrniec vráť do rúry a rúru nastav na pečenie zhora. Mäsko už teraz určite dobre vyzerá a vonia, ale teraz sa pekne opečie do chrumkava. Až to bude, tak je to vidieť. Hrniec vyber na drevenú podložku a mäso vyber.
  5. Hoci to veľmi láka, je dobré ho chvíľku nechať stáť (asi desať minút). Potom mäsko pekne pomaly a precízne nakrájaj ostrým nožom na plátky (daj si záležať aby boli pekné, keď už budú také dobré). Najlepšie je to s knedlíkom (dobrý je knedlík z prášku od Vitany) a s dusenou kyslou kapustou. Musím skončiť lebo mi tečú sliny do klávesnice. Ak si to urobil dobre, ostanú ti len kosti …