Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.

Suroviny

Postup

  1. Mäso si pripravím ako prvé. Z očisteného karé narežem jednotlivé porcie. Mne vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá mäso aspoň pol hodinu odležať. Hoci som robila jedlo tentokrát z karé, výborné je aj z br.panenky pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním.
  2. Kým sa mäso marinuje, pripravím si zeleninu.
  3. Očistenú cibuľu nakrájam na drobno a mrkvu na kolieska.
  4. Šampiňóny rozdelím - polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijú sa až v závere).
  5. Na panvici rozohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie na hrubšie nakrájané).
  6. Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu.
  7. Podlejem vínom a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou.
  8. V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem.
  9. Na konci by sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi, (tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz len krátko podusím na masle. Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka! Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
  10. Mäso pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok priestoru na mäso aj prílohu. Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C.
  11. Podávam napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou. Petržlenová vňať by sa mi hodila viac, no starú som už minula a mladá ešte nestihla dorásť.
  12. Je to pomerne rýchle jedlo, mäso, prílohu aj omáčku som robila viacmenej súbežne a do hodiny sme mohli jesť.