Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na pečené „kurátenko“ bolo u nás vyhlásené jeMnosmerné embargo. Som doma sám, v chladničke kilový kus karé bez kosti, povôdne určený na jednoduché rezne. „Ozvali“ sa mi vredy, prepaľované nemôžem, tak som zmajstroval túto fajnovku. A prečo s nervami? Nepoznám slovenský spisovný výraz pre „rapíky” z listovej časti zelera, ktorým som prišiel na chuť až tu! Už ho používam pomaly aj do krupicového flameri. Verte, neverte, zelerové silné „nervy“ majú univerzálne využitie a naviac sú veľmi zdravé!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
60´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. v prázdnom nízkom hrnci som postrúhal veľkú, tentoraz žltú, cibuľu a
  2. pripravil som si koreniny, čerstvé rapíky zeleru a petržlenovú vňať, štyri strúčiky cesnaku a očistený ďumbier (asi na 2 PL strúhaného) - zázvor.
  3. plátky mäsa, z bravčového karé bez kosti, som pokrájal na ¼ , pridal ich k predrestovanej cibuli, premiešal a nechal ich spoločne ďalej restovať, až
  4. kúsky mäska takto „zbeleli”.
  5. do mäsa, jemne „zosnúbeného” s cibuľou, som z pomocného tanierika vsypal koreniny (mletá červená paprika sladká 1÷1,5 PL; mleté čierne korenie 1 KL; rasca mletá 1 mokka (ML) lyžička; guľášové korenie 1 PL; vegeta 1 PL), prelisoval a pridal som aj 4 cesnakové strúčiky, postrúhal veľký „orech” asi 2 PL čerstvého ďumbiera a asi 100÷120 ml pikantnej salsy (zásoby leča sa mi minuli, v jeseni musím tentoraz zavariť „double”, čiže dupľom); takto, o „svadobných svedkov” obohatený základ som nechal 5÷7´ podusiť a
  6. pridal som doň „C-éčka” rapíkov zeleru (tentoraz ich bolo 6) a stopkovú (dolnú) časť petržlenovej vňate, na drobno pokrájanú; zamiešal, zdroj tepla zaaretoval v najmenšej ¼ a nechal v pokoji prebiehať vlastnú „svadbu”; po 30´, asi v ½ čase (po vihodňarski vtedy, kedz še začal redovi), som pridal asi „decko” horúcej vody, zamiešal ochutnal, dosolil a po ďalších ~ 30´, keď už „prví svadobčania odpadli” som v ďalšom „decku” vlažnej vody „rozkvedlal” kopcovitú PL maizeny a pridal ju do hotovej „mňamky”.
  7. samozrejme, že som nezabudol urobiť chuťovú „próbu” s krajcom chlebíka.
  8. podával som si s ryžou varenou klasickým spôsobom, do ktorej som v ½ čase pridal čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, z hornej časti zväzku, opatrne jemne premiešal s nechal prikryté ďalej variť.
  9. keď sa, asi po 5´÷ 7´, vo varenej ryži ukázali takéto dierky, tak som ju zamiešal, zdroj tepla vypol a prikrytú pokrievkou nechal „v pare dôjsť” do finále.
  10. Servírovanie: vyzerá takto,
  11. a pri jedení jednotlivých súst, to s Vami zamáva takto! Bars fajne! Prudko jedlé! Viete si určite živo predstaviť, čo ma „čaká”, keď sa moja „najkrajšejšia a najlepšejšia” ½ vráti okolo 21, 00 z ordinácie, do omamujúcou vôňou presýteného bytu! Dobrú chuť!