Bravčová pečeň
Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
Autor receptu: redakcia
Zabíjačka patrí
k pokladom slovenskej
gastronómie. Nie je len
o hodovaní, ale aj o tradíciách
a osobitej atmosfére.
Pri tlačenke, jaternici, laloku
či klobáske sa to však
nekončí. Zo zakáľačkových
surovín sa totiž dajú pripraviť
desiatky nápaditejších jedál.
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup
- Pečeň očistíme od blán, nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a okoreníme, obalíme v múke a krátko opečieme na
horúcej masti. Vyberieme a necháme zakryté na teplom mieste.
- Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, tymian,
cesnak a chvíľu restujeme do zlatohneda. Podlejeme pivom a necháme zredukovať na polovicu, pridáme
kocky masla a necháme povariť. Nakoniec vložíme pečeň naspäť a spolu krátko podusíme. Pred podávaním posolíme.
- Jablká olúpeme,
vyberieme jadrovníky a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, jablká opečieme na masle, pridáme cukor,
necháme trochu skaramelizovať a pridáme biele víno. Krátko podusíme.
- Cibuľové pyré: Cibuľu umyjeme a posolíme, okoreníme. Každú cibuľu položíme na alobal, pokvapkáme masťou a pridáme vetvičku tymianu. Zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C.
Po upečení rozbalíme a necháme vychladnúť. Z cibúľ odstránime šupky a rozmixujeme na jemné pyré,
preložíme do kastróla a spolu s vínom, so smotanou a s maslom necháme pomaly redukovať na
hustý krém.