Bravčová pečeň

Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami

Autor receptu: redakcia

Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa totiž dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál.

4
porcie
120 minút
príprava

Postup

  1. Pečeň očistíme od blán, nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a okoreníme, obalíme v múke a krátko opečieme na horúcej masti. Vyberieme a necháme zakryté na teplom mieste.
  2. Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, tymian, cesnak a chvíľu restujeme do zlatohneda. Podlejeme pivom a necháme zredukovať na polovicu, pridáme kocky masla a necháme povariť. Nakoniec vložíme pečeň naspäť a spolu krátko podusíme. Pred podávaním posolíme.
  3. Jablká olúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, jablká opečieme na masle, pridáme cukor, necháme trochu skaramelizovať a pridáme biele víno. Krátko podusíme.
  4. Cibuľové pyré: Cibuľu umyjeme a posolíme, okoreníme. Každú cibuľu položíme na alobal, pokvapkáme masťou a pridáme vetvičku tymianu. Zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C. Po upečení rozbalíme a necháme vychladnúť. Z cibúľ odstránime šupky a rozmixujeme na jemné pyré, preložíme do kastróla a spolu s vínom, so smotanou a s maslom necháme pomaly redukovať na hustý krém.