Pečená bravčová panenka

Bravčová panenka v slaninke s cibuľovou omáčkou

Autor receptu: polepetko

Jemná šťavnatá bravčová panenka pečená v slaninovom kabátiku podávaná s omáčkou z karamelizovanej cibuľky. Výborná mňamka na nedeľný obed.

2-3
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Bravčová panenka je mäso chutné samo o sebe a ozaj nepotrebuje veľa dochucovania. Panenku si vyberieme z chladničky, opláchneme, osušíme a odblaníme. Všetky tie lesklé časti a vonkajší tuk odstránime, konce odrežeme. Panenku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Kto má rád výraznejšiu chuť korenia, môže panenku okoreniť drveným čiernym korením roztlčeným v mažiari na hrubo.
  2. Panenku necháme odpočívať aspoň pol hodinky. Za ten čas si dáme nahriať rúru na 190 °C. Nepoužívajte teplovzdušný program ale program statického pečenia (horný a dolný ohrev).
  3. V panvici si rozpálime olej a panenku zo všetkých strán (vrátane plochých častí, kde sme odrezali konce) opečieme, aby sa mäso zatiahlo. Počas opekania stihneme aj roztiahnuť alobal a poukladať naň plátky anglickej slaniny tak, aby obalili panenku po celej dĺžke. Zatiahnutú panenku preložíme na alobal so slaninou, zatočíme ju doň a dáme na 15 minút piecť do rúry (nastavte si minútky).
  4. Počas 15 minút si nakrájame 2 cibule na kocky a vložíme do rozohriateho výpeku z panenky. Orestujeme dozlata a následne pridáme cukor a sójovú omáčku. Podlejeme vodou a necháme pomaly dusiť až do tmavohnedej farby. Ak by sa voda príliš rýchlo odparila, postupne dolievame. Na konci by nám mala vzniknúť tmavohnedá hustejšia omáčka s kúskami cibule. Kto chce pridať bylinky, hodí sa do nej tymian. Hotovú omáčku zjemníme kockami studeného masla (studené maslo spraví omáčku lesklejšou).
  5. Po 15 minútach panenku vyberieme z rúry, alobal otvoríme (netrháme) a necháme ešte 10 minút dopiecť. Po dopečení vyberieme z rúry, alobal opäť zavrieme a necháme panenku aspoň 20 minút odpočívať, aby sa v nej rovnomerne rozložila zostávajúca tekutina a bola šťavnatá.
  6. K panenke môžeme ako prílohu servírovať opekané zemiaky (obvariť v osolenej vode, naolejovať, posypať rascou a dať upiecť). Panenku nakrájame na plátky asi 1cm hrubé, prelejeme cibuľovou omáčkou a servírujeme.