Bravčová panenka

Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: mosura

S týmto receptom za mnou prišiel môj muž, že raz niečo také varil jeho kamarát a prevažovala tam chuť horčice, či by som to tak niekedy neskúsila. Odvtedy musíme mať toto jedlo aspoň raz týždenne, ak nie s panenkou, kľudne sa dajú použiť aj kuracie prsia, ale predsalen tie sladšie chute idú k bravčovému skvelo. Recept je mega jednoduchý a nenáročný aj na ingrediencie, raz dva je všetko v hlbokej panvici a ako my hovoríme, "už sa to len duská".

4
porcie
20 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nachystáme si všetko potrebné.
  2. Panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailónky cca 2 cm hrubé.
  3. Každý kúsok osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou a estragónom (alebo tymianom). Mäsko NEklepeme, aby zostalo pekne šťavnaté a aby nám susedia nezávideli, že vo štvrtok o piatej poobede robíme šnicle.
  4. Rozpustíme si maslo v hlbokej panvici, môžeme pridať aj trochu oleja, aby sa maslo rýchlo neprepálilo.
  5. Keď maslo pení a panvica je poriadne rozžeravená, postupne sprudka osmažíme kúsky panenky, z každej strany asi 2 minúty, aby bolo mäsko pekne do hneda.
  6. Osmažené mäsko povyberáme z panvice von, ja si ho ukladám do pokrievky.
  7. Stíšime plameň, do výpeku pridáme horčicu, med a smotanu, premiešame a privedieme do varu.
  8. Mäso poukladáme naspäť do omáčky.
  9. Na miernom plameni necháme dusiť kľudne aj 1,5-2 hodiny, podľa toho, ako veľmi chcete mať panenku krehkú.
  10. Keď je mäso mäkké presne podľa vašich predstáv, opäť ho povyberáme z panvice, aby sme mohli zahustiť omáčku. Ja zahusťujem strúhankou, je to super rýchle, nerobia sa z nej hrudky v omáčke a ešte ju aj jemne dochutí. Na toto množstvo omáčky postačia 2 polievkové lyžice strúhanky. Nasypeme, poriadne premiešame, privedieme do varu.
  11. Vrátime medailóniky do omáčky, necháme postáť už bez plameňa 10 minút a môžeme sa napchávať.