Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Najradšej mám pečené recepty, kým sa jedlo pripravuje, človek má čas venovať sa deťom a prílohám. Inšpirácia podľa časopisu Apetit.

6
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Panenku odblaníme, dlhým nožom urobíme uprostred otvor.
  2. Otvor striedavo naplníme prepláchnutým sušeným ovocím - slivka a marhuľa. Nabudúce pridám aj sušené brusnice, bude to ešte zaujímavejšie. Pomáhala som si vareškou, aby som sa dostala aj na koniec mäsa, len si treba dávať pozor, aby sa mäso nepotrhalo, lebo je dosť krehké.
  3. Rúru predhrejeme na 200°C. Panenky osolíme, okoreníme, zabalíme do slaniny a previažeme kuchynským špagátom, lepšie by bolo použiť kuchynskú sieťku ako na rolované plece, vraj sa už dá kúpiť, uľahčilo by to robotu.
  4. Panenku opečieme zo všetkých strán na veľkej panvici, vložíme do pekáča, posypeme tymiánom a pečieme. Ja som ju najskôr prikryla a piekla 20 minút, potom odkryla a piekla ešte asi 15, ale niektorí ma za to asi ukameňujú. Varím aj pre deti, takže mäso chcem mať prepečené, nie ružové. Necháme 10 minút postáť, odstránime špagát. Pri krájaní nám z dvojfarebného ovocia vznikne parádny efekt.
  5. Do výpeku z opekania mäsa pridáme maslo, múku, krátko opečieme, zalejeme výpekom z paneniek, pridáme brandy, tymián a nakrájane kúsky sušených sliviek a marhúľ, ochutíme. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.