Bravčová panenka

Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Históra kucháskeho umenia nás už z dávej minulosti dostatočne informuje, že muži sa za šporákom nestratia. Rád a hrdo sa hlásim k tým, ktorí sa zručnosťou v zástere, dokážu postarať ako o svoj žalúdok, tak aj o chuťové poháriky svojej rodiny, priateľov, či o zástupy záujemcov a odvážlivcov. Dosiahnuté výsledky v racionálnej výžive ma povzbudili a tak rád experimentujem s novotami. Obdivujem ženy aj s vareškami v rukách, preto si Vás dovolím informovať o mojom variante chuťovky Lidia Bastianich.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. pekáč na zemiaky i panvicu na opečenie mäsa vymastíme rastlinným olejom a všetko potrebné pripravíme na dosah rúk
  2. pretože pečenie zemiakov potrvá dlhšie, ako príprava bravčovej panenky (podľa kamaráta a kolegu v „šurci“ @kimlo bravčovej bábiky), začal som nimi. Poriadne „vydrhnuté“ kefkou na zeleninu, pod tečúcou vodou, som ich pokrájal na 1/6÷1/8, vložil do pekáča s 2 PL oleja, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), rukami premiešal, na vrch rozložil plátky červenej kápie a dal na 14÷16´ piecť do rúry vyhriatej na 200 ºC (400÷420 ºF); potom som sa venoval panenke,
  3. ktorú som po odblanení, dočistení, umytí a osušení, pokrájal asi na 40÷50 mm široké „klátiky“,
  4. vložené do plastového vrecúška, jemne vyklepal asi na 15 mm hrúbku (!!! tak to robila aj Lidia, ale na budúce nechám „klátiky“ v celku, nevyklepané!!!),
  5. každý posypal, obojstranne, soľou, čMČK a čerstvo pomletou borievkou
  6. a opiekol na olejovo_maslovej „emulzii“ do pekného červeno_hneda, obojstranne po minúte-dvoch; potom som plátky mäsa povyberal na pomocný tanier, prikryl ich druhým a odložil,
  7. než som umyté, vykôstkované a pokrájané ringlóty a veľkú červenú cibuľu,
  8. vložené do panvice s výpekom po mäse orestoval, za občasného premiešania, asi 2÷3 minúty,
  9. po ktorých som k nim na 5 minút vrátil už opečené plátky mäsa a prikryté spoločne podusil; medzitým uplynul „polčas“ pečenia zemiakov a kápie, ktoré som poobracal, pokryl hoblinkami masla a plátkami kápie, tentoraz neopečenou stranou hore a dopiekol ešte zo 10÷12 minút.
  10. Pred dodusením mäsa a ringlôt som zostavu pokropil 2÷3 PL octu z červeného vína; premiešal, nechal odpariť a
  11. mohol som servírovať, doplnené opečenými zemiakami, plátkami kápie a ozdobené pokrájanou petržlenovou vňaťou