Bravčová panenka

Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Huby rastú ako divé, tak som teraz použila podpňovku obyčajnú, nazývanú tiež václavka, alebo michalka. Je to výborná huba, má výraznú hubovú chuť a keď je malá, ešte je aj fešanda :-). Huby som včera dusila na masti, časť som si odložila na dnešný obed, zvyšok som dala do mrazničky.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kto by nevedel, ako vyzerá podpňovka:
  2. A takto spracované podľa tohto rcp.: https://varecha.pravda.sk/recepty/drzky-z-bedli-sterilovane/53534-recept.html
  3. Časť som si včera odložila do chladničky
  4. A ideme na to: panenku som umyla, osušila, odblanila a posypala korením, nechala som na linke asi 1 hod. pred prípravou. Mala som koniec, tak bola taká trochu neforemná.
  5. Cuketu som umyla a pokrájala na akože hranolky, uložila na plech s papierom, posolila a pokvapkala olejom s chiili a bazalkou. Dala som do vyhriatej rúry na 180 °C. Keď sa piekli asi 15 min., dala som na panvicu rozpáliť masť, panenku som osolila a prudko opiekla zo všetkých strán iba aby sa zatiahla.
  6. Panenku som dala do rúry k cukete na 12 min. Zatiaľ som urobila omáčku: do panvice som naliala smotanu a redukovala som ju, počas toho som pridala odložené huby, po pár min. som pridala pecorino a keď mala požadovanú hustotu, vypla som sporák, ochutnala, trochu osolila a pridala som rascu. Ochutila som citr. šťavou, premiešala, odstavila a pridala kúsok masla. Nesolila som vopred, lebo huby už boli trochu slané.
  7. Vybrala som z rúry plech, mäso nechala chvíľku odpočinúť
  8. Mäso som pokrájala a naložila všetko na taniere, posypala som na ozdobu zmesou vňate a pažítky.
  9. No a aby som nesklamala tých, čo sa tešia na záverečnú fotku, podaril sa nám úlovok, minulý víkend nás navštívila modlivka :-), ešte aj zapózovala