Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka s mungo fazuľkou a ľahkým cibuľovým šalátom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank, 3. apríla 2021
Bravčová panenka s mungo fazuľkou a ľahkým cibuľovým šalátom
Foto: Archív Jarda Žídeka

Suroviny

600 g
kúsok
1 ks
Mungo fazuľka:
1 hrnček
1/2 hrnčeka
1 ks
3 strúčiky
kúsok
1 ČL
1-2 ČL
1/2 ČL
1/2 PL
1 ČL
1 ks
1 ks
4 ks
1 ks
1/4 hrnčeka
Cibuľový šalát:
1 ks veľká
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Mungo fazuľku je potrebné pred varením namočiť do studenej vody aspoň na 6 hodín, fazuľka zhruba zdvojnásobí svoj objem a tým sa aj skracuje doba jej tepelnej úpravy na 20 minút. Je dobré použiť hrniec so širším dnom, aby sa fazuľka varila rovnomerne.

  2. 2

    Necháme rozpustiť kúsok masla s lyžicou olivového oleja. Pridáme cibuľu pokrájanú na väčšie kusy. Orestujeme, cibuľu necháme zosklovatieť. Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a zázvor nakrájaný na väčšie kusy, aby sme ho potom vedeli vybrať, pretože je tvrdý a potrebujeme ho len kvôli aróme. K orestovanej cibuli ďalej pridáme koreniny: rímsku rascu, obyčajnú rascu, koriandrové semienka, sušené kajenské korenie a kurkumu. Pridáme pokrájanú čili papričku a všetko dobre zamiešame.

  3. 3

    Do tohto základu pridáme namočenú mungo fazuľku. Nakrájame paradajku, pridáme do zmesi a orestujeme. Dolejeme 2,5 hrnčeka vody. Prikryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút variť. Keď je voda vyvarená a fazuľka skoro hotová, osolíme. Na zvýraznenie chuti môžeme pokvapkať červeným octom, zamiešame a fazuľku necháme dôjsť. Nakrájame ešte jarnú cibuľku, čerstvý koriander, na štvrtiny nakrájame cherry paradajky a pridáme k zmesi.

  4. 4

    Mäso odblaníme, sadlovú časť môžeme nechať, tá sa vypečie. Pripravíme lístky petržlenovej vňate, koriander, nastrúhame kúsok zázvoru, nadrobno nakrájame čili papričku, nakrájame a zľahka rozotrieme cesnak, zľahka posypeme drvenou rímskou rascou a kajenským korením. Touto zmesou celé mäso obalíme a necháme odpočinúť v chladničke asi 20 minút, aby sa všetky chute a vône dostali aj do vnútra mäsa.

  5. 5

    Potom na rozpálený olej na panvici položíme mäso, okoreníme ho a osolíme. Mäso sprudka opečieme a potom dopekáme v rúre asi na 160–180 °C približne 15 minút (podľa veľkosti mäsa). Opečené mäso zabalíme do alobalu a necháme ešte asi 10 minút odstáť. K výpeku prilejeme trošku vody, necháme vyvariť a prilejeme k fazuľke. Pridáme naklíčenú mungo fazuľku a jedlo už ďalej tepelne neupravujeme, iba prehrejeme, aby sme nestratili vitamíny.

  6. 6

    Cibuľový šalát: Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Posypeme cukrom a polejeme červeným octom. Okoreníme, osolíme, pridáme lístky čerstvého koriandra a na osvieženie chuti niekoľko lístkov mäty. Necháme asi hodinku odstáť a štipľavosť cibule úplne zmizne, ostane sladkokyslá, ale stále chrumkavá.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia