Bravčová panenka
Bravčová panenka s mungo fazuľkou a ľahkým cibuľovým šalátom
Autor receptu: redakcia
Postup- Mungo fazuľku je potrebné pred varením
namočiť do studenej vody aspoň na 6 hodín,
fazuľka zhruba zdvojnásobí svoj objem a tým
sa aj skracuje doba jej tepelnej úpravy na
20 minút. Je dobré použiť hrniec so širším
dnom, aby sa fazuľka varila rovnomerne.
- Necháme rozpustiť kúsok masla s lyžicou olivového oleja. Pridáme cibuľu pokrájanú na väčšie kusy. Orestujeme, cibuľu necháme zosklovatieť. Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a zázvor nakrájaný na väčšie kusy, aby sme ho
potom vedeli vybrať, pretože je tvrdý a potrebujeme ho len kvôli aróme. K orestovanej cibuli ďalej
pridáme koreniny: rímsku rascu, obyčajnú
rascu, koriandrové semienka, sušené kajenské korenie a kurkumu. Pridáme pokrájanú čili papričku a všetko dobre zamiešame.
- Do tohto základu pridáme namočenú mungo
fazuľku. Nakrájame paradajku, pridáme do zmesi
a orestujeme. Dolejeme 2,5 hrnčeka vody. Prikryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút
variť. Keď je voda vyvarená a fazuľka skoro
hotová, osolíme. Na zvýraznenie chuti môžeme
pokvapkať červeným octom, zamiešame
a fazuľku necháme dôjsť. Nakrájame ešte jarnú
cibuľku, čerstvý koriander, na štvrtiny nakrájame cherry paradajky a pridáme k zmesi.
- Mäso odblaníme, sadlovú časť môžeme
nechať, tá sa vypečie. Pripravíme lístky
petržlenovej vňate, koriander, nastrúhame
kúsok zázvoru, nadrobno nakrájame čili
papričku, nakrájame a zľahka rozotrieme
cesnak, zľahka posypeme drvenou rímskou
rascou a kajenským korením. Touto zmesou
celé mäso obalíme a necháme odpočinúť
v chladničke asi 20 minút, aby sa všetky
chute a vône dostali aj do vnútra mäsa.
- Potom na rozpálený olej na panvici položíme mäso, okoreníme ho a osolíme. Mäso sprudka opečieme a potom
dopekáme v rúre asi na 160–180 °C približne 15 minút (podľa veľkosti mäsa). Opečené mäso zabalíme do alobalu a necháme
ešte asi 10 minút odstáť. K výpeku prilejeme trošku vody, necháme vyvariť a prilejeme k fazuľke. Pridáme naklíčenú mungo
fazuľku a jedlo už ďalej tepelne neupravujeme, iba prehrejeme, aby sme nestratili
vitamíny.
- Cibuľový šalát: Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Posypeme cukrom a polejeme červeným octom. Okoreníme, osolíme, pridáme lístky čerstvého koriandra a na osvieženie chuti niekoľko lístkov mäty. Necháme asi hodinku odstáť a štipľavosť cibule úplne zmizne,
ostane sladkokyslá, ale stále chrumkavá.
|