Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup)

Autor receptu: tiginko

Náš dnešný nedeľný obed...

3
porcie
50 minút
príprava
10+10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred očistenú panenku posolíme a natrieme olejom, v ktorom rozmiešame bylinkovo-koreniacu zmes podľa chuti a vlastného výberu. Ja som použila zmes Barbeque dovezenú z dovolenky z Thassosu, prevažuje v nej oregano a bazalka. Uložíme do chladničky.
  2. Na druhý deň mäso vyberieme a otrieme prebytočné bylinky a koreniny, aby sa nám neprepaľovali pri opekaní. Panenku opatrne narežeme tak, aby sa nám vytvoril plát mäsa. Ten natrieme pastou, ktorú si môžeme urobiť vymixovaním zo sušených paradajok, alebo pečených paprík v oleji. Záleží na chuti. V mojom prípade som použila špeciálnu pastu z talianskej Kalábrie, tzv. Nduju. Je to miestna špecialita, zmes mletého mäsa a štipľavých papričiek. Podarilo sa mi ju konečne zohnať aj u nás, tak sa vytešujem. Je síce menej pálivá ako tá, ktorú si pamätám z Talianska, ale aspoň si jej môžeme dopriať trošku viac. Tú originálnu by som si takto natrieť na mäso asi nemohla :-)
  3. Mäso stočíme a zopneme ihlicami. Dáme variť očistené a nakrájané zemiaky do osolenej vody. Cibuľu nakrájame, nastrúhame za poriadnu hrsť parmezánu. Mrazený hrášok dáme spolu s pórom a štipkou cukru variť do osolenej vody na cca 10 min.
  4. Mäso sprudka opečieme na steakovej panvici pár minút z každej strany.
  5. Potom ho zabalíme do alobalu a vložíme do rúry vyhriatej na 180st. Po uplynutí 10 minút rúru vypneme a mäso v nej necháme až do servírovania, aspoň 10-15 minút. Do výpeku v panvici dáme kúsok masla a do zlata opražíme cibuľu.
  6. Zemiaky po uvarení scedíme, môžeme v nich nechať trošku vody a roztlačíme ich spolu s opraženou cibuľkou. Hrášok s pórom scedíme, necháme si za pol naberačky vody. Vložíme hrášok do kutra s kúskom masla, pokvapkáme citrónom a pridáme odloženú vodu.
  7. Rozmixujeme, nakoniec pridáme parmezán a ešte krátko premixujeme.
  8. Z mäsa vyberieme ihlice, šikmo ho nakrájame a podávame s hráškovým pyré a "štuchanými" zemiakmi. Takto pripravené bolo mäkkučké a šťavnaté.