Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Nie vždy sa nám podarí v obchodných reťazcoch kúpiť mäso, aké chceme. Preto si treba vedieť poradiť aj s menej kvalitným, aby vyzeralo chutne a jedlo.

6 - 7
porcií
50 minút minút
príprava
120 minút minút
na 180°C °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som si všetko pripravil. Bravčovú lopatku som si nakrájal na rezne. Vyšlo mi ich 7. Také riadne odrvale nech nemusíme si dupľu pridávať. Mäso som osolil a okorenil. Nechal som ho postáť. Zatiaľ som si spravil marinádu. V mise som zmiešal jogurt, kečup ostrý, horčicu a cesnak som očistil a pretlačil cez sitko na cesnak. Všetko som to dobré vymiešal.
  2. Do hrnca som dno potrel marinádou a na to ukladal jednotlive rezne potreté marinádou. Až som všetko mäso minul.
  3. Marináda čo mi ostala som dal na vrch mäsa. Hrniec som zavrel a dal na noc do chladničky postáť nech sa to všetko spojí. Tak isto som si večer zemiaky v šupke uvaril a nechal do rána chladnúť. Na každú osobu rátam dva zemiaky stredne veľké. Na niektoré ženy jeden zemiak. To im stačí potom ak majú málo berú mne z taniera. Už to poznám, tak si dám viac na tanier.
  4. Na druhy deň som si mäso vytiahol s chladničky skôr, nech má teplotu ako v kuchyni. Na panvicu som dal trochu oleja zohriať a na ňom so opekal rezne s marinádou. Nech to všetko prejde teplom tak po tri minúty z každej strany. Z marinády vznikla hustá kaša tu použijem na vrch rezňov.
  5. Na dno som nakrájal cibuľu na polmesiace a na ňu som ukladal opečené rezne. Zvyšnú marinádu som dal na vrch mäsa. Zakryl alobalom a dal som piecť do rúry Na 180°C na dve hodiny. To zavisí od typu rúry. Ja ako starší človek mám zuby biedne, tak nech to nemusím žuť dlho, aby to bolo mäkučké.
  6. Mäso sa pečie tak som si pripravil zemiaky. Zemiaky som mal od večera uvarené a vychladnuté. Tak som ich ošúpal prerezal na polku.
  7. Do misky som dal zohriať maslo s trochou vegety, soľou a pretlačeným cesnakom.
  8. Zemiaky som v tom masle vykúpal dal na tanier a do chladu. Nech maslo na zemiakoch stuhne.
  9. Zatiaľ som rozbil vajcia a vyšľahal ich.
  10. Na pekáč som dal papier na pečenie a naň som ukladal zemiaky so stuhnutým maslom. Zemiaky som potom výdatné potrel rozšlahaným vajcom. Dal som piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút pod vrchné pečenie.
  11. Mäso medzi tým urobilo tak som ho vytiahol a dal zemiaky piecť. Mäsko krásne vonia teraz ho nechám trochu vychladnúť.
  12. Aj zemiaky sú hotové krásne sa upiekli, ako pampúchy. Trochu vychladnú a môžme servírovať.
  13. Na dno taniera som nastrúhal trochu surovej mrkvy zo zelerom na také slíže. Na zeleninu som dal zemiaky aj s upečeným vajcom. Pridal som rezeň a do stredu trochu sterilizovanej, miešanej zeleniny. Ak Vás zaujal recept a budete ho variť, tak želám dobrú chuť. Stihol som to presne o 12- tej.