Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Nie vždy sa nám podarí v obchodných reťazcoch kúpiť mäso, aké chceme. Preto si treba
vedieť poradiť aj s menej kvalitným, aby vyzeralo chutne a jedlo.
6 - 7 porcií |
50 minút minút príprava |
120 minút minút na 180°C °C |
Postup
- Večer som si všetko pripravil. Bravčovú lopatku som si nakrájal na rezne. Vyšlo mi ich 7. Také riadne odrvale nech nemusíme si dupľu pridávať. Mäso som osolil a okorenil. Nechal som ho postáť. Zatiaľ som si spravil marinádu. V mise som zmiešal jogurt, kečup ostrý, horčicu a cesnak som očistil a pretlačil cez sitko na cesnak. Všetko som to dobré vymiešal.
- Do hrnca som dno potrel marinádou a na to ukladal jednotlive rezne potreté marinádou. Až som všetko mäso minul.
- Marináda čo mi ostala som dal na vrch mäsa. Hrniec som zavrel a dal na noc do chladničky postáť nech sa to všetko spojí. Tak isto som si večer zemiaky v šupke uvaril a nechal do rána chladnúť. Na každú osobu rátam dva zemiaky stredne veľké. Na niektoré ženy jeden zemiak. To im stačí potom ak majú málo berú mne z taniera. Už to poznám, tak si dám viac na tanier.
- Na druhy deň som si mäso vytiahol s chladničky skôr, nech má teplotu ako v kuchyni. Na panvicu som dal trochu oleja zohriať a na ňom so opekal rezne s marinádou. Nech to všetko prejde teplom tak po tri minúty z každej strany. Z marinády vznikla hustá kaša tu použijem na vrch rezňov.
- Na dno som nakrájal cibuľu na polmesiace a na ňu som ukladal opečené rezne. Zvyšnú marinádu som dal na vrch mäsa. Zakryl alobalom a dal som piecť do rúry Na 180°C na dve hodiny. To zavisí od typu rúry. Ja ako starší človek mám zuby biedne, tak nech to nemusím žuť dlho, aby to bolo mäkučké.
- Mäso sa pečie tak som si pripravil zemiaky. Zemiaky som mal od večera uvarené a vychladnuté. Tak som ich ošúpal prerezal na polku.
- Do misky som dal zohriať maslo s trochou vegety, soľou a pretlačeným cesnakom.
- Zemiaky som v tom masle vykúpal dal na tanier a do chladu. Nech maslo na zemiakoch stuhne.
- Zatiaľ som rozbil vajcia a vyšľahal ich.
- Na pekáč som dal papier na pečenie a naň som ukladal zemiaky so stuhnutým maslom. Zemiaky som potom výdatné potrel rozšlahaným vajcom. Dal som piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút pod vrchné pečenie.
- Mäso medzi tým urobilo tak som ho vytiahol a dal zemiaky piecť. Mäsko krásne vonia teraz ho nechám trochu vychladnúť.
- Aj zemiaky sú hotové krásne sa upiekli, ako pampúchy. Trochu vychladnú a môžme servírovať.
- Na dno taniera som nastrúhal trochu surovej mrkvy zo zelerom na také slíže. Na zeleninu som dal zemiaky aj s upečeným vajcom. Pridal som rezeň a do stredu trochu sterilizovanej, miešanej zeleniny. Ak Vás zaujal recept a budete ho variť, tak želám dobrú chuť. Stihol som to presne o 12- tej.