Bravčová krkovička na dubákovo-syrovej omáčke

Autor receptu: gvist

Veľmi jednoduchý a rýchly recpet ako pripraviť bravčovú krkovičku so šťavou a tarhoňou

7
porcií
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. krkovičku narežeme na cca 1 cm hrubé plátky a jemne naklepeme z oboch strán. Dobre osolíme + okoreníme čiernym mletím korením. Okraje narežeme, aby sa pri opekaní neskrútila. Na rozohriatej bravčovej masti sprudka opečieme krkovičku a odložíme si ju bokom.
  2. Vo výpeku z opečenej krkovičky a bravčovej masti osmažíme do zlatista na drobno posekanú cibuľu. Ak je cibuľa už zlatistá pridáme k nej vopred opečenú krkovičku a zalejeme ju červeným vínom (2 dcl) + pridáme vodu do výšky mäsa v hrnci a dusíme. Popri dusení začneme s ochucovaním v tomto poradí: ako prvý pridáme pretlačený cesnak, potom pridáme červenú mletú sladkú papriku a mletú rascu. Ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ a čierne mleté korenie. Nakoniec pridáme provensálske bylinky pre dodanie noblesnej vône šťavy.
  3. Ak máme šťavu už ochutenú na našu chuť pridáme do nej na kocky nakrájanú rajčinu, ktorú necháme rozvariť a sušené dubáky, ktoré sme predtým namočili do teplej vody cca. na 30 minút. Dubáky pridáme i s vodou v ktorej boli namočené. Celé to povaríme tak, aby mäso bolo úplne jemnučké a aby rajčina i cibuľa v omáčke boli nepostrehnuteľné t.j. úplne rozvarené. Nakoniec do omáčky pridáme 2 ks syra rival s modrou plesňou, ktorý necháme v omáčke rozpustiť. Po rozpustení je možné omáčku zahustiť prídavkom 2 čaj. lyžičiek solamylu...pre tých čo majú radi hustejšie omáčky. Hotové jedlo podávame s tarhoňou alebo ryžou, ale tarhoňa je top.