Bravčová kotleta
Bravčová kotleta

Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

Róbert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra**** Horný Hodrušský tajch, 25. júna 2018
Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc

Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, Zobraziť celý popisGrilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či sa griluje na uhlí, na dreve, alebo dokonca pomocou pohodlného plynu či elektriny.

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

1,2 kg (s kosťou)
1 strúčik
2 PL
3 PL
2 ks
8 ks (baby)
4 ks (mini)
8 ks (baby)
1 viazanička
8 ks (baby)
1 PL
30 g
50 g
2 PL (nastrúhaný)
Madeirová omáčka:
250 g
2 PL
3 ks
2 ks
100 g
200 ml
200 ml




Postup

  1. 1

    Bravčové karé s kosťou nasekáme približne na 300 g kúsky a namarinujeme, osolíme a okoreníme (cesnak, horčicu, bylinky a olej rozmixujeme ponorným mixérom). Necháme odležať 1–2 hodiny. Grilujeme pomaly na mierne rozpálenom grile (130–150 °C), aby sa kotleta poriadne prepiekla.

  2. 2

    Na tretine masla s trochou oleja orestujeme najemno nakrájanú šalotku, šampiňóny a slaninu s tymianom, zalejeme vínom madeira a varom redukujeme na tretinu. Pridáme hovädzí vývar a na miernom ohni povaríme. Potom omáčku precedíme, znova privedieme do varu a po odstavení postupne vmiešame zvyšok studeného masla. Dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Zeleninu očistíme, patizóny pokrájame na štvrtiny, reďkovky na polovice. Všetko spolu ugrilujeme na olivovom oleji, ochutíme soľou, korením, cukrom, pridáme maslo a nakoniec nastrúhaný parmezán.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia