Bratislavské rožky
Bratislavské rožky

Bratislavské rožky videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 22. decembra 2019

Ak ste niekedy zatúžili upiecť si bratislavské rožteky, no nikdy ste sa k tomu neodhodlali, pozrite si naše video a pokojne sa do toho Zobraziť celý popisAk ste niekedy zatúžili upiecť si bratislavské rožteky, no nikdy ste sa k tomu neodhodlali, pozrite si naše video a pokojne sa do toho pustite.

15-17 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
400 ml vlažná
1 kg
1 kocka
4 PL
1 ČL
Na makovú plnku:
250 - 300 g mletý
1 PL
Na orechovú plnku:
 mleté
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Múku vysypeme do misy, urobíme si jamku, do ktorej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Keď začne kvások vzchádzať, pridáme soľ. Soľ nepridávame priamo do kvásku.

  2. 2

    Keď kvások vzíde, pridáme tuk a vymiesime cesto.

  3. 3

    Cesto odložíme a necháme odpočívať 20 - 30 minút.

  4. 4

    Kým cesto kysne, môžeme si zmiešaním všetkých surovín urobiť plnky.

  5. 5

    Po vykysnutí cesto na pracovnej doske rozdelíme na bochníky. Z každého vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na menšie kúsky.

  6. 6

    Každý kúsok vyvaľkáme do tvaru oválu, na ktorý cukrárskym vreckom nanesieme plnku popri kraji na jednej strane.

  7. 7

    Naplnené zvinieme, konce stlačíme a vytvarujeme do tvaru rožteka.

  8. 8

    Na plech ich ukladáme tak, aby spoj cesta bol na spodu rožtekov. Potrieme žĺtkom. Ak chceme rožteky mramorované, po prvom natretí ich necháme vyschnúť, zopakujeme to ešte raz a až po treťom natretí vložíme do rúry.

  9. 9

    Pečieme pri 170 °C 15 - 17 minút, alebo kým nesčervenajú.

Diskusia k receptu

martamm
Bratislavske rozky du delikatesa, priznam sa, naucila som sa ich piect len nedavno. Prvy pokus nedopadol najlepsie, rozky popraskali a vacsina plnky vytiekla, no moj manzel ma utesoval, ze ta vytecena plnka je najlepsia :)))), tak som to nevzdala. Pri dalsom peceni som pridala do plnky za lyzicu kukuricneho skrobu a hla, rozky boli ukazkove, mozno tato moja skusenost niekomu pomoze
hviezda0401
Pani kuchárka a pestovatelka maku je velmi sympatická. Škoda, že tie pravé a echtovné stredoveké suroviny nahradila modernými. Ale nevadí, spravíme si doma bratislavské rožteky s maslom a možno aj bravčovou masťou a samozrejme s mliekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia