Bratislavské rožky

soncya - fotkasoncya, 15. februára 2012
Bratislavské rožky
Foto: soncya

Keď som zdedila po mojej babičke knižku "Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl" vydanú v roku 1942, ešte som netušila, aký poklad mi moja Zobraziť celý popisKeď som zdedila po mojej babičke knižku "Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl" vydanú v roku 1942, ešte som netušila, aký poklad mi moja milovaná babička zanechala. Dnes, keď v nej listujem a pripravujem staré slovenské recepty, vždy s každou buchtou, koláčom či huspeninou mám za chrbtom túto milovanú osobu. Tento recept pochádza práve z tejto knihy a rada sa s ním s Vami priatelia delím!

20
porcií
140 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
250 g , aj rastlinné
4 a 1/2 PL
1 KL
3 ks
20 g čerstvé
0,75 l vlažné
Plnka orechová:
350 g
Sirup do plnky:
250 g
 podľa potreby
Plnka maková:
350 g
 do plnky dtto ako u orechovej plnky
 na potretie rožkov




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku, pridáme maslo, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru, kvások a zvyšné teplé mlieko. Vypracujeme mäkké kysnuté cesto, musí byť konzistenciou ako na závin. Z vypracovaného cesta urobíme 4 pecne a dáme ich na 1-2 hodiny odpočívať. Po uplynulej dobe, jednotlivé pecne vyváľame na kruhy asi 0,5 cm hrubé. Radielkom ich rozdelíme na 8 častí a po naplnení plnkou stáčame na rožky a tvarujeme do tvaru podkovy. PRAVÉ bratislavské rožky sa netvarujú do podkovy, ale na hornej strane sú HRANATÉ!

    Bratislavské rožky  - obrázok 1
  2. 2

    Príprava plnky: Uvaríme si sirup z vody, cukru, pásov citrónovej kôry, celej škorice, klinčekov a hrozienok. (citrónovú kôru, škoricu, klinčeky aj hrozienka zo sirupu vyberáme von!) Sirup musí byť uvarený " na nitku". Takto pripraveným sirupom zalievame mleté orechy, či mak. Po premiešaní má plnka plastickú konzistenciu, dajú sa z nej v rukách tvarovať šúľky. Touto plnkou plníme rožteky a po stočení ich ukladáme v patričných odstupoch na pomastený plech, potierame žĺtkom a pečieme do ružova vo vyhriatej rúre pri 175*C asi 20 - 25 minút.

Diskusia k receptu

marcy
mňam,vyskúšam cez víkend ...... z nostalgie opatrujem poklady,drobnosti po milovaných predkoch,ich cena je nevyčísliteľná....a Tebe ďakujem,že si nám nadelila zo svojej pokladnice :-)
afataga
tak toto su vyborne kolaciky, moja mama ich obcas robieva tiez podla nejakeho stareho rcp, ked som bola mala nevedela som sa ich dojest :-), ze by som sa aj ja na ne odhodlala?
marijanka712
zbožňujem takéto skosty zo starých truhlic , krásne sa ti podarili odkladám do svojej kk a isto vyskúšam
marianne69
aj s preciznym nakresom:-)zboznujem tieto stare kucharske knihy,podarili sa ti nadherne,ukladam
sovka62
Už som na ne vyskúšala X receptom a vyskúšam aj tento tvoj. Máš ich utešené.
1x soncya
tetrisss
No mas ich nadherne, ty musis byt jedna z tych kuzelniciek, co im kysnute cesto rastie pod rukami, su uchvatne, este krajsie ako tie pagace.
viedra
@Somcya tento recept som si presne takto zapisala teda zakreslili davno do receptov je to fajn recept
trencanka
Ako ja ich milujem! Nerobila som ale sto rokov. Je to pre mna prudko jedle, hrozi, ze ich zjem vsetky iba ja! Ale ich urobim, dam do mrazaku a budem si potajme vytahovat a degustovat.
Ukladam do KK.
orchidea
Recept si ukladám a určite vyskúšam, rožteky sú krásne.
irenaw
milujem ich, každý recept na "bajgle" ktorý stretnem si ukladám, ďakujem :)
frona
nie je toho mlieka priveľa? Nie je to cesto potom riedke? Nevlúdila sa chybička v množstve? :-)
demola07ltd
Rceptik je super.Stary Presporaci radia, ze po natreti zltkom je dobre , aby 15-20 min. stali na vzduchu aby sa urobila tzv.popraskana vzorka.
anina6
tieto rožky pečiem aj ja a plním ich aj tvarohovou plnkou s hrozienkami
tiež sú chutné.
anna
este som si na ne netrufla, ale tento recept vyskusam :-)
soncya
@anna , nemaj vôbec obavy, je to klasický recept, špeciálna je len príprava plnky. Odkedy som prvýkrát vyskúšala, inak plnku ani nerobím. Keď si prečítaš aj komentáre, tak narazíš aj na spôsob, ako na bratislavské rožky dostať ich typické "mramorovanie". Tak dúfam, že vyskúšaš. Je to fakt pôžitok. :)
rea1
to mramorovanie sa robí tak, že milé rožky natrieme žĺtkom, dáme do chladničky (alebo do chladu trebárs v komore), po tých 20 minútach ich vyberieme, opäť natrieme a celé toto čáry-máry opakujeme tak zo 3x. až potom dostaneme skutočne výrazné a klasické mramorovanie, aké mávali bratislavské rožky a pajgle pána Wendlera. čo sa týka tvaru, makové majú (mali by mať) tvar písmena C a orechové tvar M. :-))
helaxa
Prosila by som poradiť koľko asi vody do sirupu treba pridať
jablonovykvet
Prave som domiesila cesto, no pride mi velmi riedke, musela som ho dohustit mukou, nema @frona pravdu s tym mliekom? Nie je ho privela? Som napriek tomu zvedava ako sa vydaria, velmi dlho som sa na tento recept chystala...
1x soncya
soncya
@jablonovykvet , recept uvádza 3/4 litra mlieka, môže sa stať, že bude cesto redšie, ono totiž dnes v takmer všetkých múkach nemáš 1 kg, ale iba 950 g. /Povolené stratné 5% sa stalo automatické/, takže buď poctivo odvážiť kilo múky, alebo prilievať mlieko postupne. Daj prosím vedieť, ako ti vyšlo. ;-)
simonaskitty
Super recept, ale kedze je veeelmi stary a neda sa vobec porovnat kvalita dnesneho mlieka,masla, muky a kvasnic treba ho troska pozmenit. 1. treba pridat 2x viac kvasnic a 2. staci polovica mlieka (maslo by malo byt uplne roztopene nie len povolene), zalezi od kvality muky. A este mala poznamka ku plnke, ak nie je dost vlhka treba do nej pridat troska mlieka inak ztvrdne. Cukor na sirup by mal byt len jemne ponoreny vo vode a je hotovy vtedy ked tekutina je len vo forme peny :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia