Kurací paprikáš
Kurací paprikáš

Božský kurací paprikáš so zemiakmi fotorecept

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, dnes 10:58

Suroviny

4 ks
1,5 kg
1 ks väčšia
1 ks
1 ČL
1 ČL
3 ks
3 strúčiky
150 ml



Postup

  1. 1

    Na troche oleja orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme kuracie stehná a restujeme. Asi po 10 minútach vsypeme na kocky nakrájanú mrkvu. Podlejeme vodou a necháme prikryté dusiť 20-30 minút.

    Božský kurací paprikáš so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne pridáme nakrájanú kapiu, sladkú červenú papriku, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a očistené nakrájané zemiaky.

    Božský kurací paprikáš so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou a necháme prikryté variť do zmäknutia. Pokiaľ by ste ho potrebovali ešte zahustiť, najemno nastrúhajte zemiak, určite je to zdravšie ako zahusťovať múkou.

    Božský kurací paprikáš so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

velimir
Ó, áno, bývali časy, kedy sa pri smiešnych receptoch rozprúdila farebná diskusia – plná vášne, vtipu a kreativity! A dnes? Dnes sa k tomu nikto nemá, všetci len scrollujú a mlčia ako ryby. Takže, samozrejme, to musím robiť ia.

Recept „Božský kurací paprikáš so zemiakmi“ je marketingovo nadnesený podvod na tradíciu: prívlastok „božský“ sľubuje výnimočnosť, no ponúka len obyčajný guláš so zemiakmi, kde mrkva nemá čo hľadať, sladká paprika je v symbolickom množstve, chýba majoránka, rasca či ostrá paprika a zemiaky varené v omáčke z neho robia všedný kotlík namiesto elegantného paprikáša podávaného s knedľou či tarhoňou; zahusťovanie nastrúhaným zemiakom je síce praktické, no v kontexte autentického postupu zbytočné – správny paprikáš sa redukuje, nie škrobí. Skrátka: funkčné domáce jedlo, ktoré si privlastňuje slávne meno bez jediného opodstatnenia, a „božský“ tu nie je omyl, ale čistá gastronomická aroganicia.
frommykitchendotcom
@velimir (12.11.2025 12:39)

V prvom rade chcem popriat dobrý deň :) … samozrejme koľko ľudí, toľko chutí. Začnime pri korení.. ostrá paprika, majoránka atď, Som mama a varím pre rodinu. Určite budete súhlasiť, že s tou pálivou paprikou sa to pri deťoch nedá. Po ďalšie, recepty sem všetci pridávajú ako inšpiráciu, koľko soli, alebo iného korenia pridáte je samozrejme na tom, kto varí. Nikto nebráni recept pozmeniť, či prispôsobiť sebe a servírovať s čímkoľvek chcete. Verím, že je tu dosť pracovne vyťažených rodičov ako ja, ktorí nemajú čas stáť pri šporáku 2 hodiny denne. A práve “ obed z jedného hrnca” je ideálny počas pracovného týždňa keďže ho stačí podhriať a obed máte aj na 2 dni. Pre vás možno gastronomická arogancia, no pre môjho syna je božský keďže mu veľmi chutí a preto ho tak volám aj ja. Pekný deň ;)