Börek z lístkového cesta fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 3. mája 2011

Receptov na börek je veľa, tak ako existuje mnoho druhov. Tento je rýchla verzia, vhodná na lenivé víkendové raňajky:)

4-6
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 balenie
1 balenie /iný podobný syr/
1 ks
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto vyberieme z chladničky (ja používam mrazené alebo chladené) a necháme pri izbovej teplote cca 15 minút odpočívať.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske rozmiešame balkánsky syr, jogurt, rozšľahané vajíčko. Ochutíme kôprom a mätou.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na tenko na pláty približne 30x40 cm (záleži od veľkosti plechu). Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu syrovej plnky. Okraje potrieme vodou.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené cesto preložíme od kraja k stredu a potom ešte raz preložíme na polovicu.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okraje stlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka a popicháme vidličkou.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypeme sezamom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme približne 25 minút, kým povrch nezíska zlatú až hnedú farbu.

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený börek necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Dobrú chuť! :)

    Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mamatata2
Joj a aký dobrý a krásny recept. A je to taký borek, ako robí aj pani Nadide ? :-))))))? Musíme vyskúšať.
hubata
Vyskúšame ..... a čo sa k nemu hodí zapíjať hneď tak zrána hmmm ?
pivonka
Lístkové cesto mám v mrazničke, bude burek! Zaspomíname na dovolenku.
marcy
smačnéé,určite budeme mať najbližší víkend:-) ...aj tuniakový vyskúšam
sovka62
Pozerám na obrázok a opäť som v Supetare, na lavičke v prístave a pochutnávam si na takejto dobrote (aj keď tá ich verzia bola z lístkového cesta, ale myslím že na tom nezáleží). Už dlho som sa chystala spraviť ho, teraz si ma postrčila a už ho určite spravím.
julica
Burek zboznujem, najlepsue je k nemu zapijat jogurt - taky ten riedky. Co mi vsak vraveli srbi, ani ho doma nerobia, radsej si ho kupia hotovy, lebo je vela prace - s tahanym cestom.
helca103
nepoznám to, ale ako čitam je to velmi rýchle a určite aj chutne KK
nazarboncuk
najlepsi borek aky som jedla bol asi domáci plnený špenátom, a potom ešte "vodový borek" (su böreğı) ten je ľahký ako obláčik aj sa ho chystám urobiť, len je s tým dosť robota...ak sa podarí tak určite posuniem recept :)
@hubata nalepšie asi čierny čaj, ale...fantázii sa medze nekladú ;)))
@julica máš pravdu s domácim cestom je dosť babračka, ani mne sa ho nechce robiť ;) a ten riedky jogurt- ayran- dá sa spraviť aj doma, len zmixuješ biely jogurt vodu a soľ. hotovo
zvoncek
nepoznám, vyskúšam, slané koláče mám rada, skúsim to s bryndzou,
teraz májová je najlepšia, tá múka je len na posypanie dosky pod cesto? Ukladám do MKK
toshiba
hmmmmmmmmmmm...... tak toto je podľa môjho gusta. Burek som jedla v Chorvátsku, Turecku a aj v Nemecku, Aj mne najviac chutil ten špenátový... mňamiiiii
anina43
ďakujem za inšpiráciu, mala som odmrazené list. cesto, urobil som ho podla svoho, vyvaľkala som ho, potrela vajcom, kraje vodou , po celej ploche som nasypala dvojaký tvrdý syr /čo dom dal /, posypala som pokrájanou šunkovou a suchou salámou, posolila, pokvapkala kečupom, posypala medv. cesnakom a postupovala som pri skladaní podla uv. receptu na obrazku. jednu polovicu zloženého cesta som ešte natrela vajcom, posypala syrom a prehodila naň druhú časť cesta. vrch natrela vajcom, posypala syrom čo ostal, celou rascou, pichla som ho kde tu a upiekla, je perfektný, chutí ako picza a voníííí. z druhej časti mi vyšli krásne list. sladké šatôčky s jahod. marmeládou, potreté vajcom, posypané vanil. cukrom a upečené do zlata, z jedného cesta 2 koláče, odporúčam všetkým túto dobrotu, dik za inšpiráciu a dobrý recept
nazarboncuk
Jéj dakujem :))) to som nevedela že aj takéto veci sa tu dejú. Veľmi ma to potešilo, tak ako aj Vaše komenty;)
nazarboncuk
Dakujem Vám všetkým veľmi pekne!!! :) Predvčerom mi darcek (termoska) došiel poštou a je naozaj super!! týmto by som chcela poďakovať celej redakcii, naozaj ma to potešilo ;) a hned som ju aj patrične využila: kedže den predtym ma do postele dokopala nejaka žalúdočná šarapata (ojojojojjj) :( termoska je stále naplnená čiernym čajom a robí mi spoločnosť počas týchto "pfuj" dní :(
dufam že to čoskoro prejde, lebo už sa mi začínajú zbiehať slinky ked tak pozeram na všetky tie dobrotky, ktoré tu pridávate;)
pekný deň všetkým ! :*
babulicka
vdaka za tip na Ayran, dnes som to prvy krat ochutnala a spekulovala som ci sa to neda aj doma a aha ho nasla som ..je to super a ake lahke
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
A ja som toto nekomentovala? No to je véééľká chyba. Borek je vynikajúci, robila som už 3x. Gratulujem k zaslúženej výhre.
lucy4190
super recept, ale dá sa vymeniť plnka za niečo v čom nie je ani špenát, ani kôpor, ani nič zelené? :D ja osobne nemám veľmi rada tieto suroviny. ale veľmi rada by som tento recept vyskúšala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia