Börek

Börek (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

S mletým mäsom.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cca 700 g mletého mäsa, 1 velkú cibulu a poriadne vela petržlenovej vňate. To sú 2 velké zväzky :-) Cibulu si nakrájame na drobno a vňat pokrájame..
  2. Najprv si urobíme našu mäsovú plnku.. Na troche oleja zosklovatíme trocha osolenú cibulu. Potom pridáme mäso, osolíme, dáme trošku mletej rasce a zakryjeme. Takto za občasného miešania necháme, aby vyvrela šťava, ktorú si mäso samo pustí. Keď už šťava vyvrela, pridáme oheň a mäso necháme chvílku poškvrčať - opiect, aby chytilo kde-tu opečenú chuť :-) Následne odstavíme bokom a necháme vychladnúť..
  3. V jednej miske zmiešame múku so solou. Pridáme najprv len 3 dl vody, zvyšných cca 0,25 - 0,5 dl pridávame postupne podla potreby, ako bude múka piť. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré ešte poprášime trochou múky a ešte dobre premiesime. Cesto je vtedy presne dobré, ked vopcháte doňho prst a ono to cesto ide pomaly zasa hore. Ked jamka zostane, tak je ešte primäkké.T ento trik robím vždy ako kontrolu :-) A napokon dáme hotové cesto 20 minút postáť..
  4. Zatial si urobíme zálievku.. Do misky dáme 400 - 500 g jogurtu, 2 vajcia, sol, 3/4 dl oleja a cca 3 dl mlieka. Množstvo mlieka vždy záleží od toho, ze aký hustý máte jogurt. Zálievka má byt o trocha redšia ako palacinkové cesto.
  5. Odležané cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každé cesto premiesime ešteraz do bochníka. Bochníček poriadne pomúčime zospodu i zvrchu a vyválkame ho na tenučko. Za každým jedným válkaním si cesto prevrátime a poriadne pomúčime, tak sa ovela jednoduchšie a rýchlejšie cesto vyválka na tenko :-) Válkame vždy na oniečo väčšie, než je náš plech. Môj plech má rormer 36 cm.Takto pokračujeme s každým bochníčkom. Ja som si zakaždým vyválkala 2 cestá dopredu, naplnila a potom znova rýchlo 2 vyválkala. Ale ak vám válkanie trvá oniečo dlhšie, tak si môžte najprv všetky cestá dopredu vyválkať a poukladat na 1 pomúčený obrus :-)
  6. Velký okrúhly plech vytrieme olejom, ale môžme dať na spodok aj pečiaci papier. Položíme cesto, ktoré sme zato válkali na väčšie, aby sme ho vedeli uložit do plechu krčkavo :-) Ponalievame horedole zálievku, ktorú ešte štetcom rozotrieme, aby bola všade. Cesto nemá plávať, len aby bola zálievka na ňom približne rovnomerne rozotretá. Musíme si ju zadeliť, najviac jej ide vždy na vrch böreku. Potom posypeme cesto hore-dole trochou mäsa, vôbec nedavajte vela. Potom porosýpame naň vňať, trocha celé osolíme a zakryjeme zlahka krčkavo druhým cestom. Takto pokračujeme až dokonca s každým cestom. Alebo môžte aj striedavo, raz mäso, raz vňať :-) Ako chcete. Posledné cesto zalejeme zvyšnou zálievkou, to vrchné cesto kludne môže plávať :-) Posypeme čiernou rascou a dáme börek piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 40 - 45 minút. Treba si to radsej sledovat, lebo každá rúra inak pečie. Pri pečení sa vám bude börek tak pekne nafukovať :-)
  7. Už upečený, ešte horúci börek môžme potrieť kúskom masla..
  8. Výborne sa hodí k polievkam s jogurtovým základom alebo aj s vychladeným ayranom :-) Dobrú chuť..