Bonbóny (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Ak máte v rodine čokoholika, skúste mu k sviatku pripraviť prekvapenie v podobe domácich čokoládových bonbónov.

120 minút
príprava

Postup

  1. Vajíčka s cukrom miešame nad parou, až pokiaľ sa cukor nerozpustí ...
  2. pridáme čokoládu, Ceru a kakao ....
  3. a vymiešame hladkú hmotu. Čím kvalitnejšiu čokoládu použijeme, tým lepšie budú bonbóny.
  4. Pripravíme si kokosovú hmotu: kokos, Salko, cukor a Rum zmiešame. Ak je hmota redšia pridáme kokos. Trochu kokosovej hmoty odoberieme a pridáme do nej 2-3 lyžice čokoládovej hmoty. Teraz máme tri hmoty - čokoládovú, kokosovú bielu a kokosovú hnedú a s tými budeme teraz pracovať.
  5. Nachystáme si rôzne sladkosti a orechy, celé aj pomleté....
  6. Jednotlivé druhy tvoríme tak, že si odoberieme časť čokoládovej hmoty, do nej pridáme rôzne ingrediencie....
  7. a takto pripravenú hmotu vylejeme do formy vystlanej fóliou, na plech, do plastovej krabice.... Ja som robila jednu dávku len čokoládovú. Malý plech som vystlala fóliou, na spodok som dala tortové oplatky a nato som navrstvila čokoládovú hmotu do ktorej som pridala želé cukríky, nakrájanú napolitánku, celé lieskovce, mleté orechy a hrozienka. Viď obrázok 17.
  8. Z druhej dávky som robila takéto obdĺžniky a to som už kombinovala všetky tri hmoty. Čokoládovú hmotu necháme voľne vychladnúť, až potom ju dáme do chladničky, najlepšie na noc. Ráno stiahneme fólie a môžeme krájať a formovať bonbóny.
  9. Z bielej kokosovej hmoty formujeme guľky do stredu zatlačíme lieskový orech, čokoládový cukrík, želé cukrík .... obalíme v kokose
  10. vložíme do ozdobných papierových košíčkov, postriekame čokoládou, necháme stuhnúť a môžeme zabaliť do vhodnej krabičky
  11. Kokosovo-karamelové bonbóny: na spodok utlačíme bielu kokosovú hmotu na ňu poukladáme nakrájanú karamelovú tyčinku a polejeme čokoládovou hmotou. Necháme stuhnúť, pokrájame ostrým nožom a vhodne zabalíme.
  12. Kokosové valčeky: z bielej kokosovej hmoty spravíme valček, prikryjeme ho fóliou a valčekom rozvaľkáme na pásik, naň položíme valček z hnedej kokosovej hmoty, pomocou fólie zrolujeme, necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň nakrájame na 3cm pásiky a zabalíme do celofánu ako salónku.
  13. Čoko hrudky (prvé dve z ľava): do čokoládovej zmesy pridáme pomleté orechy, želé cukríky, tortové oplátky. Čoko-lieskovcové kocky (dve z prava): do čokoládovej hmoty primiešame veľa celých lieskových orechov.
  14. Zľava: čokoládová hmota, želé cukríky, tortové oplatky (alebo Horalka), v strede: biela kokosová hmota a na nej čokoládová hmota zmiešaná z hrozienkami v rume, posledné: čokoládová hmota so želé cukríkmi a navrch hnedá kokosová hmota. Jednotlivé bombóny môžeme uložiť do vhodnej papierovej krabice (napr. z dezertu) alebo každý bonbón zabalíme do celofánu a.....
  15. zabalíme do balíčkov, alebo nasypeme do ozdobnej taštičky
  16. Ak máme peknú plechovú krabicu môžeme ju použiť na zabalenie bonbónov. Nezabudneme pridať pekné blahoželanie, pretože ako sme z láskou bonbóny tvorili, tak ich aj z láskou darujeme svojim najbližším....
  17. Čokoládovú hmotu môžeme krájať aj na tyčinky, vtedy je dobré hmotu navrstviť na tortovú oplátku.
  18. Ak sa vám to zdá veľmi prácne, vedzte, že samotná robota je veľmi rýchla a jednoduchá. Ak sa rozhodnete urobiť len jeden druh a dáte ho stuhnúť na plech nebude vám to trvať dlhšie ako slabú polhodinku. Na druhý deň stačí nakrájať a mlsať :-)