Bomba - Malinovo-čokoládová zálievka Panna Cotta (fotorecept)
Autor receptu: remi
Dezert zo Savojska s mnohými variáciami.
Najlepšie sa mi osvedčil pokus malinovo-čokoládovej zálievky - kyslo-sladké - proste bomba
8 porcií |
10+120 minút príprava |
Postup
- Panna Cottu je ideálne robiť do formičiek, ktoré sa priamo na to predávajú. Keďže ich nemám, používam malé hrnčeky na presso, a na mále Panna "cottky" umytú plastovú podložku z bonbónov.
Maliny sú ideálne čerstvé, ale dobré sú aj zmrazené. Počas prípravy Panna cotty som ich vybral aby zmäkli.
- Zo smotany, do ktorej pridáme piknik a vanilínový cukor vyšľaháme šlahačku, v druhej miske si vo vlažnej vode rozpustíme ztužovač.
Tento ztužovač je lepší ako želatína, vždy sa mi s ním podarí dokonale.
- Následne celú zmes postupne vmiešavame do rozpusteného ztužovača a dôkladne premiešame.
- Zmes už nesladíme cukrom, piknik a sáčok vanilínového cukru jej dodá dostatok sladkej chute a vône.
Formičky ( v mojom prípade hrnčeky) vysypeme na spodok orieškami v čokoláde a následne do nich vlejeme a zarovnáme pripravenú zmes.
Dáme vychladiť do chladničky cca na 2 hoďky.
Ideálne je formy vystlať potravinovou fóliou, ľahšie sa vyberá následne dezert.
- Do misky od bonbónov nalejeme taktiež zmes a následne ju rozotreme. Do stredu každého " bonbónu" vložime oriešok a rozotrieme.
Takto hotovú formu dáme do mrazáku* ( my to mávame ako smotanovú zmrzlinu ku káve)
- Príprava zálievky:
Zálievku robíme tesne pred vybraním dezertu z chladničky.
- Pripravíme si čokoládu ( najlepšie Milka), v hrnčeku ju roztopíme s kúskom masla a mlieka v horúcej vode ( nie na priamom ohni).
- Do panvičky dáme kúsok masla a vložíme roztopené maliny.
Dáme malú lyžičku cukru a necháme zovrieť.
- Vyklopíme z formičiek polejeme čokoládou a okolo dáme malinovú zmes.
Kombinácia zmiešania na lyžičku kyslé maliny + čokoláda + šľahačkový dezert je BOMBA
Dobrú chuť!!!