« Naspäť na tento recept

Bolonská omáčka(fotorecept) verzia na vytlačenie

Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)

Autor receptu: mariannkahrianka

Postup receptu

Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 1

Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 2

Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 3

Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 4

Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 5

Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 6

Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)
Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 7

Suroviny




15
minút
príprava
180
minút
tepelná úprava




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist