Bolonské špagety

Bolognese vegetariana

Autor receptu: namarie

Keď som ešte jedávala mäso, medzi moje najobľúbenejšie recepty na cestoviny patrili jednoznačne Bolonské špagety. Keďže som sa tohoto receptu nemienila vzdať ani teraz, keď už mäso jesť nemôžem, pripravila som variant pre všetkých vegetariánov, ktorú od tej klasickej mäsovej chuťovo naozaj nerozoznáte. Sľubujem :) Nie som zástankyňa tofu syra a iných "gebuzín bez chute", takže tento recept bude o niečom inom. Dobrú chuť!

4
porcie
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. To, ako si pripraviť špagety, nemusím nikomu vysvetlovať. Pre istotu, pre tých, ktorí vedia uvariť len čaj - do 2 litrov horúcej osolenej vody dáme variť 300 g špagiet, za občasného premiešania varíme 10 - 12 minút. Precedíme, vrátime do hrnca. Aj keď to mnohí kuchári radikálne zamietajú, ja ich vždy decentne v sitku prepláchnem studenou vodou, potom premiešam s trochou olivového oleja a nasekanou bazalkou. Takto sa mi NIKDY nezlepia. Je úplna blbosť nalievať olej do vody pri varení.....
  2. Poďme na omáčku. Najskôr si nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak. To je základ. Potom vezmeme strúhadlo a na časti, na ktorej strúhate mrkvu, si nastrúhame umyté šampiňóny na grill (ak nemáte, kľudne použite hlivy, alebo shitake). Takým istým spôsobom nastrúhame aj umytú cuketu (so šupkou). Pripravíme si tiež čierne olivy - narežeme na kolieska alebo nadrobno - ale s tým sa mi nechce prplať. Takže na kolieska :)
  3. Do väčšieho hrnca dáme olivový olej a 50 g masla. Olej zabráni maslu, aby prihorelo a zhnedlo. Ak nemáte olivový, kľudne dajte aj rastlinný, napríklad taký kokosový tomu spraví perfektnú chuť. Na rozpálený olej s maslom dáme cibuľku, keď je opražená do sklovita, pridáme cesnak - ten pražíme maximálne 1 minútu, aby sa nepripálil.
  4. Do hrnca pridáme nastrúhané šampiňóny, olivy a cukinu. Poriadne premiešame. Zatiaľ čo sa to praží priprávime si v hrnčeku zmes korenia - zmiešame soľ, korenie na guláš, červenú mletú papriku, oregano, škoricu. Ak máte radi pikantné, hoďte tam aj trošku pálivej papriky alebo sušených lupienkov chilli. Zmes korenia nasypte do hrnca a poriadne premiešajte s hríbami a cukinou. Pridajte nasekanú čerstvú bazalku, trochu worčestrovej a sójovej omáčky a trošku sladkého kečupu.
  5. Asi po 5 minutách prilejte do zmesi paradajkovú pasatu, pomiešajte a zalejte cca 1 litrom horúcej vody. Za občasného miešania nechajte variť 30 až 40 minút. Hrniec nechajte posledných 15 minút pootvorený, nech sa odparí prebytočná tekutina. Omáčka by mala byť krásne hustá, nie ako polievka! Pre jemnosť omáčky pridávajte počas varenia maslo, tak ako uznáte za vhodné.
  6. Keď je omáčka hotová, polejte ňou špagety a navrch nastrúhajte syr podľa vlastného výberu. Úplná chuťová bomba je kozí syr - čím tvrdší tým lepší. Odporúčam Kozí Vršok 12-tku - konzistenciou pripomína parmezán - a chuťovo je to Áaaach jaj - nepopísateľné. Samozrejme polovica populácie neznáša kozí syr, takže kľudne voľte niečo decentnejšie - parmezán, eidam, ementál, gouda... Špagety ozdobte listkami čerstvej bazalky. A Voilà.... vegetariánske bolognese sú na svete. Dobrú chuť. Dajte vedieť či vám chutili :)