Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 21. júla 2013
Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept)
Foto: mariamka

Niekedy je ťažšie tie recepty pomenovať ako uvariť :). Tento recept je inšpirácia od Irenaw, za čo jej touto cestou dakujem. Ja som marinovala Zobraziť celý popisNiekedy je ťažšie tie recepty pomenovať ako uvariť :). Tento recept je inšpirácia od Irenaw, za čo jej touto cestou dakujem. Ja som marinovala mäsko krátko, cca 2 hodiny v mlieku s cesnakom, v ktorom sa aj pieklo. Bola to premiéra a dopadla výborne. Ak máte pekný prerastený bôčik, resp. iné mäso, zarovno s ním upečiete mladé zemiačky, k tomu ľahký šalát, to ani nepokladám za varenie. Aj v lete treba jesť :)

Suroviny

1-1,5 kg (krkovička)
4 dl
1 PL
3+3 strúčik
1 ČL
1 kg
1-2 PL (kečup alebo med)
Šalát:
Dressing:
1 ks stredne veľká
100 ml
1/2 ČL
1/3 ČL
1 PL
1 PL
1 PL (med)




Postup

  1. 1

    Pôvodne som tento jednoduchý recept ani nechcela zverejniť, preto som postup nefotila. Až vo fáze, keď už bol bôčik predpečený a začalo to dobre voňať. Čiže naspäť. Bôčik som nasolila, posypala pokrájaným cesnakom (3 strúčky) a zaliala mliekom. Nechala stáť 2 hodiny, ideálne by bolo cez noc. Tak, ako bol, som ho preložila do pekáča, posypala celou rascou, podliala mliekom, v ktorom sa marinoval plus vodou a zakrytý dala na malý plameň piecť. Občas som ho odkryla a poliala. Tu je cca po hodine a pol. Kožu som pokrájala na kocky, pridala zemiaky, osolila, orascovala, pridala ďalší čerstvý cesnak, podliala mliekom a vodou a zakryté nechala piecť ďalšiu polhodinu.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po pol hodine by mali byť zemiaky uvarené. Odkryla som, kožu na bôčiku potrela sladkou čilli omáčkou (zhoda okolností, že bola v chladničke), môžete medom alebo kečupom. Proste, aby sa to zapieklo, skaramelizovalo a schrumkavelo.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    15-20 minút a je to upečené, finito.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyzeralo a voňalo to skutočne úžasne.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už len urobiť šalát, ja som dnes zvolila čínsku kapustu. Minule som videla na TV Prima zaujímavý dressing - zálievku, ktorú robil český kuchár Petr Stupka, tak som ju dnes vyskúšala a je vynikajúca. Pokrájame cibuľu nadrobno.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme olivový olej a soľ. A ideme miešať metličkou ručne-stručne poctivo cca 10 minút. Naozaj je to nutné, aby sa vytvorila potrebná emulzia.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vymiešaní pridáme čierne mleté korenie, trošku octu a lyžicu horčice. Komu je kyslé, med alebo cukor. Ja som dala lyžicu cukru a bolo to akurát. Tu je výsledná konzistencia.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kapustu umyjeme a pokrájame, ja to robím opačne :), polejeme dressingom a zľahka premiešame, najlepšie rukami.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A už stačí len pokrájať mäso, naložiť zemiaky a šalát. Vynikajúce. Mala som skutočne pekný chudý bôčik, myslím, že rovnako poslúži krkovička alebo pliecko.

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kožu sa naozaj oplatí potrieť niečím sladkým, pikantným. Krásne sa vypečie a dodá celému jedlu krásnu bodku na záver. Dobrú chuť. Bodka. :)

    Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

afataga
najskor som si myslela, ze mas navrchu tortove zele :-) ale to si tak pekne upiekla ten bok, vyzera to vyborne, musim to aj ja vyskusat
pusta
toto je úžasný recept, už som piekla v mlieku pliecko, môžem len potvrdiť lahodnosť takto pečeného mäska.
tetrisss
Tak v mlieku pecene masko nepoznam, ale vyzera uzasne, urcite vyskusam, az sem vonia.
jujoska
perfektne pecene masko to vyzera byt. V mlieku som uz sice maso marinovala ale piect som ho v nom este nepiekla. Vyskusam. Horcicovu zalievku robievam, veru vyborne sa hodi na cinsku kapustu. Len ja vzdy vyslaham olivovy olej s citronovou stavou a potom pridavam dalsie ingrediencie. A cibulu nasekam rovno do salatu. Vyskusam tvoj postup a uvidim, ci je v tom nejaky rozdiel. Len ach jo, teraz neviem, kam ulozit takyto dvojrecept. Uz by konecne mohli admini umoznit ukladat recept do roznych koloniek
mariamka
dakujem vsetkym za mile komentiky :) @izabelka @afataga @pusta @tetrisss @manya @medovnicek @jujoska .. som rada ak vas recept zaujal ,, naozaj aj mna to masko prekvapilo, ake bolo mekke a stavnate, vobec nie mliekove, ja mlieko nepijem, nanajvys v kave, tak som mala obavy ze bude z toho mliecna polievka :), ale vobec nie, ono sa vstrebalo a ostala chutna vypecena mesovo-cesnakova stava, ..
je pravda, ze je to trochu sytejsie na tieto horuce dni, ale ved pridu aj chladnejsie a ak vyskusate, budem rada :)
evanaaa
Tiež zvyknem marinovať v mlieku rezne, aj kuracie mäso, a pri pečení ku koncu ho mliekom podliať, mäso má jemnejšiu štruktúru. Robila to už moja mama a to je ozaj dávno. Ale páči sa mi recept, tak si ho ukladám.
irenaw
to si ozaj krásne vypiekla. nemáš za čo :-) teraz by ma na to asi nenahovorili, ale na jeseň zas bude... ako vidím aj hrebienok našiel uplatnenie ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia