Blesková štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Úžasný recept na lístkové cesto z môjho rodinného receptára. Štrúdľa sa po upečení vyrovná ručne ťahanej. Výhoda je že cesto vôbec nemusí odpočívať, hneď sa s ním pracuje. Cesto má široké použitie, viac tipov v popise.

2 - 3 štrúdle
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto, plnky a dokončenie.
  2. Ceru postrúhame na hrubom strúhadle, múku preosejeme. Vo väčšej miske si zo surovín na cesto rukou vymiesime hladké cesto. Nerobte to na doske, lebo voda by sa vám po nej roztekala. Cesto vôbec nemusí odpočívať ani sa prevaľkávať ako u iných rcp na lístkové cesto. Čiže hneď s ním pracujeme. RADA: použite výlučne CERU, nie iný tuk!
  3. Pripravíme si plnky: Zomelieme mak a zmiešame ho s práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Jablká olúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme cukor a škoricový cukor. Ja si hrozienka zabáram horúcou vodou, keďže som ich nemala dosť použila som aj brusnice a boli skvelou náhradou. Scedíme ich.
  4. Cesto si rozdelíme na časti, ja som urobila dve, ale doporučujem na 3 časti, lebo jednu štrúdľu som musela ohnúť. Dosku si dobre pomúčime a každý diel rozvaľkáme cca na 3 mm. Priebežne si v múke obaľujeme aj valček a posýpame aj vrch cesta. S cestom sa výborne pracuje, nelepí sa, ak dodržíte moje rady. Potom cesto posypeme makovou plnkou, rozložíme hrozienka /brusnice/ a pokvapkáme rozpusteným maslom. Na to rovnomerne rozložíme jablkovú plnku, ktorú predtým vyžmýkame, lebo jablká pustia vodu. Plnky dáme tak cca 2 cm od okrajov. No a nakoniec štrúdľu zavinieme. /s jablkami som zabudla odfotiť/.
  5. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne popicháme vidličkou, aby nám nepraskla a potrieme rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C do ružova. /cca 30´/
  6. Po vychladnutí nakrájame zúbkovým nožom, posypeme práškovým cukrom a podávame. Pri krájaní opatrne, štrúdľa je krehká. Naozaj sa kvalitou vyrovná ručne ťahanej. Dobrú chuť!
  7. RADA NAVYŠE- ďalšie TIPY na využitie cesta: Z tohto cesta si okrem štrúdle môžeme upiecť krémeše, jablká v župane, šamrole, lekvárové, orechové či makové rožteky, taštičky plnené lekvárom alebo mäsom, škoricové osie hniezda alebo slané tyčinky, slané zeleninové záviny, proste všetko na čo používame lístkové cesto. Treba len vyskúšať. Vďačím mamine, že uchovala tento recept.