Bryndzový koláč
Bryndzový koláč

Bjaľoš bryndzový

sweetlaab - fotkasweetlaab, 31. mája 2018
Bjaľoš bryndzový
Foto: sweetlaab

Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, Zobraziť celý popisTento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme, že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému bryndzovému koláču.

12
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180/160 °C

Suroviny

500 g (preosiata)
1 ks
1 PL (+ extra na vymastenie plechu)
 štipka
Kvások:
200 ml (teplé)
40 g
1 PL
Plnka :
500 g
2 ks (uvarené a popučené)
100 ml
1 ks
1 PL
 štipka
1 ČL
2 PL (posekaná na drobno)




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások: suroviny zmiešame, dáme do väčšej šálky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste asi 37 °C necháme vykysnúť, 20-30 min.

  2. 2

    Kvások zmiešame s preosiatou múkou, vajcom, masťou a vypracujeme vláčne cesto, ak je potrebné pridáme mlieko.

  3. 3

    Z cesta vyformujeme 2 bochníky a položíme na vymastený plech, podľa možností okrúhlu formu pre každý bochník, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme kysnúť.

  4. 4

    Potom bjaľoš potrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním. Posypeme pažítkou a dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; 25 - 30 min. pri 180 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme 20-25 min.

  5. 5

    Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu http://znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos.html

Diskusia k receptu

torticka
Chcem sa Ta opytat, a odkial ze si, ci Ta nahodou nepoznam? Si z Ivančinej? Tam mam vela znamych. Ja som 10 km odtial.
sweetlaab
@Torticka (31.5.2018 22:25)

Ahoj, nie som z Ivančinej, mala som tam však príbuzných a Ivančinú som spomenula preto, že tento recept sme našli aj v knihe turčianskych receptov od autorky Zory Mintálovej-Zubercovej (ktorá napísala, že to upravila podľa spomienok nebohej Anny Pobudovej z Ivančinej, vydatej do Martina,
narodenej roku 1930). Takže týmto chceme povedať, že nie sme autory originálneho receptu.
buster
Podľa názvu môže ísť o upravený /bryndza/recept pochádzajúci z územia cárskeho Ruska kam chodili turčianskí olejkári.
1x kvakac
bubaya
Ja som sa zas s bjalošom, alebo bialošom? stretla v nejakej knihe, tuším to bola Ivkova biela mať od Bodeneka, ten bol z Vrútok a žil aj v B.Bystrici. Bialoš piekla bohatá suseda z bielej múky, preto bialoš, ale či to bolo na sladko, alebo na slano, si nepamätám. Recept vyzerá veľmi chutne, hodno vyskúšať, ukladám si.
zivestriebro
A mne sú všetky korene ukradnuté, či z Ivančinej, od ujčinej alebo z cárskeho Ruska, koláč vyzerá fantasticky !!!
sweetlaab
@Bubaya (1.6.2018 11:06)

Ďakujem za pochvalu aj informáciu, Ivkovu bielu mať som ako dieťa čítala, musím nájsť tú knižočku a pozrieť sa na to, je to zaujímavé.
sweetlaab
@Zivestriebro (1.6.2018 19:52)

Ďakujem, však ano - dôležitý je koláč a jeho chuť, mňa ale aj tak zaujíma jeho pôvod a ak je spojený s turčianskymi olejkármi ako spomenul @Buster , tak je to ešte atraktívnejšie, pretože turčiansky olejkári spravili kus dobrej roboty, z prírody bohatej na liečivé rastliny hlavne okolo Kláštora pod Znievom pripravovali liečivé oleje , ale aj prísady do jedál, a tie potom chodievali predávať nielen doma ale aj do zahraničia ..
jack
Ja bryndzu veľmi nemusím,ale toto sa mi páči.A veľmi.V podstate mám všetko doma,len zakysanku kúpiť a môžem ísť na to :-)
sweetlaab
@Jack (1.6.2018 21:48)

Ďakujem, to som rada, že sa ti to páči a dúfam, že aj bude chutiť :-)
haji
Pěkný recept aj foto krásné, ráda bych ochutnala, jsi šikulka!
kvakac
Tiež veľmi dobrý recept, takéto mám moc rád.
gyula47
Niečo podobné pečú na Spiši. Plnka je medzi dvomi vrstvami tenkého cesta a miesto pažítky je kôpor. Volajú to tam beľuš.
1x kvakac
bystro
Aj mňa zlákala krásna fotka. No neviem čo je originál a čo kopia?


sweetlaab
@Gyula47 (2.6.2018 16:44)

Ďakujem za informáciu, to asi bude ďalšia verzia bryndzového koláča, určite chutná, keď nájdem recept, tak sa pokúsime spraviť aj túto verziu, kôpor je výborný na dochutenie
chytra
Děkuji za recept , koláč musí být výborný. Musím koupit bryndzu a peču.
1x kvakac
bystro
@Mitzy (3.6.2018 06:21)

A ty si pochopila, že sa jedna o jednu a tú istú osobu, čo má blog aj recept na vareche. Ja som tam nevidel vysvetlenie. A na vareche sa dávajú vlastne foto. Si ty šikovnica šikovná.
1x mitzy
bystro
@Sweetlaab (2.6.2018 17:06)

To som nemohol vedieť, že je to tvoj blog, tak som si myslel že je fotka kopírovaná.
sweetlaab
@Bystro (3.6.2018 18:03)

To je v poriadku, druhý krát dám inú fotku toho istého jedla aby to bolo jasné a nevyzeralo to, že sme to skopírovali z inej stránky, prípradne doplním na blogu iné fotky tohto jedla ... vymazať ju z blogu už nemôžem, pretože cez ňu ide link na iné stránky ...
1x kvakac
mitzy
@Bystro (3.6.2018 18:00)

Pochopila, lebo na fotke, ktorú si aj pridal ku komentu je vodoznakom napísaná internetová adresa, ktorú autorka receptu uviedla ako link na ďalší jej blog. Ale chápem ťa, že si bol na pochybách, fotka je krásna a profesionálna.
weronikaxxx
V Rusku sa robia "bjeľaši" ("Беляши" alebo "Вак беляши" alebo aj "Вак балиш") - sú to tatárske koláče s mäsovo-zemiakovou alebo mäsovo-ryžovou plnkou :





ale tu pani robí vegetariánske (plnka: zemiaky+tekvica+slaný tvarohový kyslomliečny syr+rozpustené maslo, koreniny a bylinky):





a tá dierka navrchu je preto, aby sa do nich počas pečenia doliala lyžica bujónu alebo vriacej vody, prípadne sa položí kúsok masla, nech sú šťavnaté..... (a aspoň nepopraskajú)


linky máte možno aj pre inšpiráciu, ako sa formuje ten tvar :-), ďalej je to na vás :-)
weronikaxxx
Takže ako hovorí Buster, k tej poslednej variante plnky treba pridať už len tú turčiansku bryndzu...

Ako ľudia chodia svetom, kuchyne a recepty sa spájajú....

:-D
sweetlaab
@Weronikaxxx (13.6.2018 23:15)

Ďakujem Veronika za komentáre, sú to veľmi chutné bjeľaše, stálo by zato to skúsiť spraviť a pochutnať, možno naozaj majú niečo spoločné s turčianskymi bjaľošmi a olejkármi :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia