Komentáre k receptu:
  • finczi - fotkaFinczi 31. mája 2018 o 21:35

    To vyzerá výborne! KK
    @zareaguj
     1x kvakac
  • torticka - fotkaTorticka 31. mája 2018 o 22:25

    Chcem sa Ta opytat, a odkial ze si, ci Ta nahodou nepoznam? Si z Ivančinej? Tam mam vela znamych. Ja som 10 km odtial.
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 31. mája 2018 o 22:59

    @Torticka (31.5.2018 22:25)

    Ahoj, nie som z Ivančinej, mala som tam však príbuzných a Ivančinú som spomenula preto, že tento recept sme našli aj v knihe turčianskych receptov od autorky Zory Mintálovej-Zubercovej (ktorá napísala, že to upravila podľa spomienok nebohej Anny Pobudovej z Ivančinej, vydatej do Martina,
    narodenej roku 1930). Takže týmto chceme povedať, že nie sme autory originálneho receptu.
    @zareaguj
     1x torticka
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 31. mája 2018 o 22:59

    @Finczi (31.5.2018 21:35)

    Dakujem :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBuster 1. júna 2018 o 05:26

    Podľa názvu môže ísť o upravený /bryndza/recept pochádzajúci z územia cárskeho Ruska kam chodili turčianskí olejkári.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 1. júna 2018 o 07:39

    @Buster (1.6.2018 05:26)

    To znie logicky, kde si to čítal, alebo zistil ?
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 1. júna 2018 o 11:06

    Ja som sa zas s bjalošom, alebo bialošom? stretla v nejakej knihe, tuším to bola Ivkova biela mať od Bodeneka, ten bol z Vrútok a žil aj v B.Bystrici. Bialoš piekla bohatá suseda z bielej múky, preto bialoš, ale či to bolo na sladko, alebo na slano, si nepamätám. Recept vyzerá veľmi chutne, hodno vyskúšať, ukladám si.
    @zareaguj
  • torticka - fotkaTorticka 1. júna 2018 o 18:56

    Skoda, ze nie si z Ivancinej. Boli by sme blizko seba. Aj tak, dakujem za odpoved.@Sweetlaab (31.5.2018 22:59)

    @zareaguj
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 1. júna 2018 o 19:52

    A mne sú všetky korene ukradnuté, či z Ivančinej, od ujčinej alebo z cárskeho Ruska, koláč vyzerá fantasticky !!!
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 1. júna 2018 o 21:24

    @Bubaya (1.6.2018 11:06)

    Ďakujem za pochvalu aj informáciu, Ivkovu bielu mať som ako dieťa čítala, musím nájsť tú knižočku a pozrieť sa na to, je to zaujímavé.
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 1. júna 2018 o 21:26

    @Torticka (1.6.2018 18:56)

    Ďakujem za milý koment, však nemusíme byť práve z Ivančinej aby sme boli blízko seba :-)
    @zareaguj
     1x mira80
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 1. júna 2018 o 21:36

    @Zivestriebro (1.6.2018 19:52)

    Ďakujem, však ano - dôležitý je koláč a jeho chuť, mňa ale aj tak zaujíma jeho pôvod a ak je spojený s turčianskymi olejkármi ako spomenul @Buster , tak je to ešte atraktívnejšie, pretože turčiansky olejkári spravili kus dobrej roboty, z prírody bohatej na liečivé rastliny hlavne okolo Kláštora pod Znievom pripravovali liečivé oleje , ale aj prísady do jedál, a tie potom chodievali predávať nielen doma ale aj do zahraničia ..
    @zareaguj
  • jack - fotkaJack 1. júna 2018 o 21:48

    Ja bryndzu veľmi nemusím,ale toto sa mi páči.A veľmi.V podstate mám všetko doma,len zakysanku kúpiť a môžem ísť na to :-)
    @zareaguj
  • kukulienka71 - fotkaKukulienka71 1. júna 2018 o 22:05

    zlákala ma krásna fotka...no a chuť iste tiež nezaostáva.
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 08:00

    @Jack (1.6.2018 21:48)

    Ďakujem, to som rada, že sa ti to páči a dúfam, že aj bude chutiť :-)
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 08:01

    @Kukulienka71 (1.6.2018 22:05)

    Ďakujem Kukulienka za pekný komentár
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 2. júna 2018 o 08:28

    Pěkný recept aj foto krásné, ráda bych ochutnala, jsi šikulka!
    @zareaguj
  • kvakac - fotkaKvakac 2. júna 2018 o 10:09

    Tiež veľmi dobrý recept, takéto mám moc rád.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarGyula47 2. júna 2018 o 16:44

    Niečo podobné pečú na Spiši. Plnka je medzi dvomi vrstvami tenkého cesta a miesto pažítky je kôpor. Volajú to tam beľuš.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • bystro - fotkaBystro 2. júna 2018 o 16:48

    Aj mňa zlákala krásna fotka. No neviem čo je originál a čo kopia?


    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 17:03

    @Haji (2.6.2018 08:28)

    Ďakujem Haji :-)
    @zareaguj
     1x haji
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 17:03

    @Kvakac (2.6.2018 10:09)

    Ďakujem :-)
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 17:06

    @Bystro (2.6.2018 16:48)

    v podstate obe sú orginálne, jedinečné, obe sú naše :-), len každá patrí k inému textu
    @zareaguj
     1x bystro
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 2. júna 2018 o 18:12

    @Gyula47 (2.6.2018 16:44)

    Ďakujem za informáciu, to asi bude ďalšia verzia bryndzového koláča, určite chutná, keď nájdem recept, tak sa pokúsime spraviť aj túto verziu, kôpor je výborný na dochutenie
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 2. júna 2018 o 19:23

    @Sweetlaab (2.6.2018 17:06)

    čiže-je to tvoja fotka..tvoj blog-objavený @Bystrom..
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 3. júna 2018 o 06:21

    @Bystro (2.6.2018 16:48)

    Autorka píše v bode 5: Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu » znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos...


    Treba čítať do konca...
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 3. júna 2018 o 06:22

    @Sweetlaab koláč vyzerá super!
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarChytra 3. júna 2018 o 07:04

    Děkuji za recept , koláč musí být výborný. Musím koupit bryndzu a peču.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 3. júna 2018 o 15:10

    @Mitzy (3.6.2018 06:22)

    Ďakujem za pochvalu aj za vysvetlenie o blogu
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 3. júna 2018 o 15:10

    @Chytra (3.6.2018 07:04)

    Ďakujem, dúfam že bude chutiť :-)
    @zareaguj
  • bystro - fotkaBystro 3. júna 2018 o 18:00

    @Mitzy (3.6.2018 06:21)

    A ty si pochopila, že sa jedna o jednu a tú istú osobu, čo má blog aj recept na vareche. Ja som tam nevidel vysvetlenie. A na vareche sa dávajú vlastne foto. Si ty šikovnica šikovná.
    @zareaguj
     1x mitzy
  • bystro - fotkaBystro 3. júna 2018 o 18:03

    @Sweetlaab (2.6.2018 17:06)

    To som nemohol vedieť, že je to tvoj blog, tak som si myslel že je fotka kopírovaná.
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 3. júna 2018 o 23:12

    @Bystro (3.6.2018 18:03)

    To je v poriadku, druhý krát dám inú fotku toho istého jedla aby to bolo jasné a nevyzeralo to, že sme to skopírovali z inej stránky, prípradne doplním na blogu iné fotky tohto jedla ... vymazať ju z blogu už nemôžem, pretože cez ňu ide link na iné stránky ...
    @zareaguj
     1x kvakac
  • mitzy - fotkaMitzy 4. júna 2018 o 07:35

    @Bystro (3.6.2018 18:00)

    Pochopila, lebo na fotke, ktorú si aj pridal ku komentu je vodoznakom napísaná internetová adresa, ktorú autorka receptu uviedla ako link na ďalší jej blog. Ale chápem ťa, že si bol na pochybách, fotka je krásna a profesionálna.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarWeronikaxxx 13. júna 2018 o 23:01

    V Rusku sa robia "bjeľaši" ("Беляши" alebo "Вак беляши" alebo aj "Вак балиш") - sú to tatárske koláče s mäsovo-zemiakovou alebo mäsovo-ryžovou plnkou :





    ale tu pani robí vegetariánske (plnka: zemiaky+tekvica+slaný tvarohový kyslomliečny syr+rozpustené maslo, koreniny a bylinky):





    a tá dierka navrchu je preto, aby sa do nich počas pečenia doliala lyžica bujónu alebo vriacej vody, prípadne sa položí kúsok masla, nech sú šťavnaté..... (a aspoň nepopraskajú)


    linky máte možno aj pre inšpiráciu, ako sa formuje ten tvar :-), ďalej je to na vás :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarWeronikaxxx 13. júna 2018 o 23:05

    a tu sú so zemiakovou plnkou:



    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarWeronikaxxx 13. júna 2018 o 23:15

    Takže ako hovorí Buster, k tej poslednej variante plnky treba pridať už len tú turčiansku bryndzu...

    Ako ľudia chodia svetom, kuchyne a recepty sa spájajú....

    :-D
    @zareaguj
  • sweetlaab - fotkaSweetlaab 14. júna 2018 o 11:47

    @Weronikaxxx (13.6.2018 23:15)

    Ďakujem Veronika za komentáre, sú to veľmi chutné bjeľaše, stálo by zato to skúsiť spraviť a pochutnať, možno naozaj majú niečo spoločné s turčianskymi bjaľošmi a olejkármi :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 22. septembra 2018 o 02:14

    To by mě zajímalo, kam se naše @Sweetlaab poděla?
    @zareaguj


Pridaj komentár k receptu:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist