Plnené zemiakové placky

Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Draniky - tak sa volajú v Bielorusku zemiakové placky.* Pripravujú sa na rôzne spôsoby a jeden z nich sa volá „kolduny“, čo v preklade znamená „čarodejníci“, v ktorom sa používa mäsová alebo iná plnka. Tak som aj ja vyskúšala trochu čarovať.:)

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)
  2. Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme. Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.
  3. Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.
  4. Draniky prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.