Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou

Autor receptu: lusinkab

Túto tortičku som robila na Vianoce keďže mi ostali bielka s predošlého pečenia , tak som sa zase prehrabala v knižke Mastering the Art of baking a rozhodla som sa pre tento recept.Tortička mala veľký úspech,je dosť sladká takže z nej stačí len malý kúsok a keďže som sľúbila jednej varecháčke na ňu recept tak dnes som si konečne našla čas ho sem pridať.

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C. Budeme potrebovať 3 bielkové korpusy rovnakej veľkosti takže si pripravíme dva veľké plechy ktoré vyložíme s papierom na pečenie.Na jeden plech si dopredu nakreslíme dva obdĺžníky o rozmeroch 10x25 cm ale necháme dosť miesta medzi nimi keďže cesto trošku podrastie. Na ďalší plech si nakreslíme jeden obdĺžník rovnakej veľkosti,prevrátime papiere na oboch plechoch na druhú stranu aby sme nemali otlačene pero na ceste.
  2. Bielka izbovej teploty si vyšľaháme s ručným mixérom. Zaćíname najprv s pomalými otáčkami a postupne zvyšujeme otáčky. Keď su bielka pekne vyšľahané,tak za stáleho miešania postupne pridávame po lyžicách cukor.Keď spotrebujeme všetok cukor tak ešte šľaháme cca 2 minútky alebo až kým bielka nie sú pekne tuhé a lesklé. Potom pridáme vanilkový extrakt a a biely ocot a šľaháme cca 30 sekúnd. K tejto bielkovej zmesi pridáme celý obsah pomletých lieskových orechov a s plochou vareškou zľahka prekladáme až kým sa nám celá zmes pekne nespojí. /nemiešať len prekladať so ženským citom :-) /
  3. Túto zmes rovnomerne rozotrieme na predkreslené obdĺžniky a dáme piecť do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 160 °C. Po dopečení necháme dvierka na rúre mierne otvorené a a bielkové korpusy necháme dnu až do vychladnutia. Kým sa nám cesto pečie tak si zatiaľ nad parou roztopíme 200g tmavej čokolády a dáme zatiaľ bokom.
  4. Medzi tým si pripravíme čokoládovú penu.Do malého hrnca si dáme 100 ml smotany a privedieme skoro k bodu varu,dáme preč zo sporáka a pridáme 150g nasekanej mliečnej čokolády,necháme postáť 1 minútu a potom to spolu zľahka vymiešame až kým sa nám čokoláada pekne nespojí so smotanou.Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme si zvyšných 275 ml smotany pekne do penista a pridáme k nej našu smotanovo-čokoládovú zmes a pomocou plochej varešky prekladáme až kým sa nám pekne nespojí.Dáme do chladničky na 1 hodinu.
  5. Keď sú korpusy už vychladené vyberieme z rúry a opatrne zoberieme jeden a dáme na servírovací tanier na ktorom to budeme podávať.Roztopenú čokoládu budeme potrebovať na všetky tri korpusy takže si ju rozdelíme tak aby nám vystačila.Na prvý plat rozotrieme čokoládu a necháme stuhnúť,po stuhnutí natrieme polovicu čokoládovej peny /nedávame až po okraje ale necháme cca 1cm od okrajov voľné aby nám potom nevytekala/, na to dáme ďalši korpus,opäť potrieme čokoládou,necháme stuhnúť a rozotrieme na to druhú polovicu čokoládovej peny.Prikryjeme ďalším korpusom ktorý pokvapkáme zvyšnou čokoládou a dozdobíme na hrubo nasekanými lieskovými orieškami a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Vyberieme z chladničky pol hodinu pred servírovaním a môžme sa do toho pustiť.