Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. apríla 2014
Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept)
Foto: pusta

Táto úžasná polievka pochádza od vynikajúceho a svetoznámeho šéfkuchára Gordon Ramsey z jeho kuchárskej knihy Sunday Lunch /Nedeľný obed/. Autor vlastní viac reštaurácií po Zobraziť celý popisTáto úžasná polievka pochádza od vynikajúceho a svetoznámeho šéfkuchára Gordon Ramsey z jeho kuchárskej knihy Sunday Lunch /Nedeľný obed/. Autor vlastní viac reštaurácií po celom svete, ktoré sú nositeľmi niekoľkých hviezdičiek Michelina. Tento krásny recept venujem našej milej varecháčke @safran :-)

4-6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80-90 °C

Suroviny

800 g
podľa potreby
podľa chuti
500 ml
500 ml 3,5%-tné
2 PL
2 štipky
podľa chuti
podľa chuti na posypanie polievky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Karfiol som očistila,rozobrala som ho na ružičky, umyla a dala variť do osolenej vody, od bodu varu som ho varila asi 7 - 8 minút, aby zostal na skus - al dente, tento čas je závislý od veľkosti karfiolových ružičiek.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si šafran, je to bylinka, Crocus sativus, známa už v pravekých civilizáciách Egypta, u starých Rimanov a vo východnom Stredomorí. kde ho používali vo víne, v potravinách, voňavkách i ako drogu.. Dnes sa pestuje vo Francii, Grécku, Iráne, Kašmíre, Maroku, najlepší šafrán pochádza zo Španielska. Zbierajú sa jeho blizny namáhavým zberom ručne, hned po rozvinutí kvetových lupienkov a sušia sa. Na 1 kg suchého koreniia treba asi 100 000 blizien, je veľmi drahý, 10x drahšií ako vanilka, 50x drahšia ako kardamom. Má charakteristickú horkú chuť a vytrvalú charakteristickú prenikavú aromu. Obsahuje Riboflavín- vitamín zo skupiny B, má vynikajúce liečivé účinky na ženské choroby, pri arterioskleroze, srdcových ochoreniach, ochoreniach prostaty a bolestich hlavy, má relaxačné i povzbudivé účinky a priaznivo pôsobí na trávenie. Pravý šje veľmi ľahký, sýtočervený a veľmi krehký, v kuchyni sa používajú len veľmi malé množstvá. Španieli ho používajú zásadne do rybacích a ryžových pokrmov, vo Francii do rybacích jedál, v Taliansku do rizota, v Anglicku do pečenia šafránových koláčov, známy je jeho obsah v likéri ako chartreuse, u nás ho poznáme v pridávaní do vývarov z mäsových polievok pre chuť a najmä pre krásnu žltú farbu týchto vývarov, najmä svadobných a tiež ho nájdeme aj v rôznych omáčkach.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karfiol som vybrala na tanier, asi 200 gramov.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšok som dala do hrnca, preliala som ho asi 2 naberačkami vývaru z karfiolu - cca 500 ml.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do iného hrnca som dala 500 ml domáceho kuracieho vývaru,...

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som k nemu 500 ml plnotučného mlieka, 1 štipku šafránu, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a jemne osolila, spolu som všetko zvarila.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ som rozmixovala odobratý karfiol s vodou z vývaru, v ktorom sa varil, na hustú karfiolovú kašu do hladka.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Túto kašu som potom nariedila zvareným mliekom s kuracím vývarom s koreninami do konzistencie polievky.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V panvici som rozohrala maslo a...

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na ňom som opekala karfiolové ružičky zo všetkých strán...

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...do peknej zlato-hnedej farby - asi 5 minút.

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ružičky karfiolu som rozdelila do tanierov, podliala horúcim karfiolovým krémom , pridala som ešte 1 štipku šafránu, posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkala som hotovú polievku olivovým olejom. Je to veľmi jednoduchá, sviatočná, mimoriadne chutná a najmä zdravá polievka slávnostného charakteru, odporúčam diabetikom, bezlepkovým chorým, ale aj všetkým milovníkom vynikajúcich polievok. Prajem Vám Dobrú chuť :-)

    Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

safran
Neviem, čo napísať... mala som krásny deň: moja dobrá kamarátka (šéfkuchárka viacerých reštaurácií) prišla na kontrólne vyšetrenia do BA. Boli sme spolu na obed, pršalo, takže skvelých 10 rád Jak zbalit holku, kávička :-) skromná večera, koncert Lagioia ako garde, fľaša Cabernet Sauvignon a toto venovanie... Trochu som v šoku :-) Tomu sa povie DEŇ!
pusta
@safran , to bol teda výnimočný deň, dokonca strávený so šéfkuchárkou niekoľkých reštaurácii :-) a so všetkým, čo k tomu patrí... verím, že túto úžasnú polievku od Gordon Ramsey vyskúšaš a bude ti aj chutiť :-) vybrala som ju pre teba, je naozaj vynikajúca.
prajem ti dobré varenie a veľa takých krásnych šťastných dní, plných radosti :-)
alex37
...tak tento rcpt je teda bomba, minimalne pre tych co maju radi karfiol a ja medzi nich patrim tiež, aj mne sa paci to tvoje venovanie priatelske. A mam rada aj Gordona Ramseya a nevadí ma ani tá jeho povaha /inak by to mozno ludia ani nepozerali/ mam rada aj jeho dezerty "rychlovky". Polievku ukladam :-)
pusta
@alex37 , ten recept teda je bomba, videla som ho v tv, nestihla vtedy zapísať, našla som ho v jeho kuchárskej knihe, odskúšala a môžem potvrdiť, že je to naozaj tak- vrelo odporúčam :-)
mne jeho vystupovanie neprekáža, vie, čo robí a šéfkuchári musia dbať na to, aby ich team fičal a jedlo bolo na úrovni.
môj priateľ mal tú česť a u neho istý čas pracoval, nie ako jeho podriadený, ale ako jeho hosť a nešetrí slovami chvály na Gordona :-) veľa nového sa u neho naučil už ako kuchár.
stal sa známym šéfkuchárom aj vdaka nemu aj on , tak ako mu to Gordon vtedy predpovedal a sú doteraz v kontakte.
on sám hodnotí Gordona Ramsey nielen ako špičkového svetového šéfkuchára, ale aj ako vzácneho priateľa a vynikajúceho človeka, oddaného svojej rodine.
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk :-)
ampara
Kombináciu mliečno-karfiolová polievka si pamätám z detstva,mala som ju veľmi rada.Vďaka za pripomenutie,určite ju vyskúšam a dám vedieť,ako zabodovala. A ešte taká otázočka: akú pesničku hralo to maslo(foto 9):-)))
pusta
@ampara , to maslo hralo úlohu, ktorú máš opísanú v bode č.10 :-)))
mám tu aj iný recept na bielu mliečnu karfiolovú polievku, toto je polievka však od pána Gordona Ramsey a podľa neho som ju varila.
poteší ma ak vyskúšaš a dáš vedieť.
dakujem.
eviana
Milujem karfiol na každý spôsob, aj toho strapatého blondiaka Gordona mám veľmi rada a musím uznať, že to fajne vymyslel a Ty fajne navarila... veru uložím a vyskúšam niekedy :) Vďaka za recept.
pusta
@eviana , tiež máme karfol radi a táto polievka priam spieva, opečený karfiol skaramelizuje a získa veľmi príjemnú orieškovú chuť. my sme ju jedli dokonca dnes ešte aj na studeno a vynikajúca aj za studena, veľmi osviežujúca- darmo je to polievka Pána Rampsey Gordona, vrelo odporúčam vyskúšať.
dakujem za uznanie a za uloženie do kk.
brambora
fotky chvalim. uz je fotak ci lepsi mobil? polievocka moze byt fajn. mam rada kremove...
ampara
To bol vtip,neuraz sa ,ale hovorí sa " rozohriala som maslo". preto tá otázka, voči receptu nemám žiadne výhrady,len keď tu všetci hneď rýpu, chcela som to trochu odľahčiť, Tvoje kuchárske vedomosti si veľmi vážim:-))
daguska
Robievam tiez krémovú karfiolovú polievku,ale ten opecený karfiol,to teda musím vyskúsat.A safran,ten pouzívam velmi málo,dobrý dovod pouzit ho.
pusta
@brambora , žiaden nový foťák, žiaden nový mobil :-) ten pôvodný stále, len som objektív vyčistila :DDD, ako mi dobre poradil @megdesign.
všetci len kritizovali v kuse, niektorí radili kúpiť nový, niektorí radili, ako fotiť, kde fotiť, kedy fotiť čo s bleskom spraviť -fakt sa snažili v dobrom...a on trafil kliniec rovno po hlavičke, povedal na rovinu, že je zas.ratý objektív a ako sa dá vyčistiť. myslím, že pomohol tak aj mnohým iným varecháčom :-)
tvoja pochvala polievočky a najmä fotiek ma nesmierne teší dakujem.
pusta
@ampara , aj som sa tvojej otázke čudovala, ty nezvykneš ironicky a hlúpo rýpať, neurazila som sa síce, ale ako si sa pýtala, tak som ti odpovedala :-)
inak ten tvar je správny - "...v panvici (ja) som rozohriala maslo..."
zase vtip? netreba slovíčkáriť zbytočne, však?
úprimne ma to mrzelo :-(
ale ok!
teší ma, že si vážiš moje kuchárske umenie, je to pre mňa veľká pocta!
dakujem.
pusta
@daguska , tiež robievam krémovú karfiolovú polievku, dokonca mám tu aj jeden taký receptík. na vareche som zatiaľ videla len krémové brokolicové polievky, s karfiolom ešte nie.
opečený karfiol som skúsila po prvýkrát a šafran používam zriedka, tu je však ideálny a dáva krásne chuťové spojenie s karfiolom v polievke, tá polievka od pána Gordona Ramsey naozaj stojí za vyskúšanie :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem.
babkamt
Ja mám rada polievky. Za tanier by som si veru dala. A k tomu fotoaparátu - čítala som tu diskusiu - vzala som si ju k srdcu a tiež som si foťák očistila:-)
pusta
milá@babkamt , rada by som ťa touto polievkou ponúkla, je vynikajúca :-)
myslím, že tú diskusiu, okrem mňa a teba, si prečítali viacerí, tiež tú dobrú radu od @megdesign praktizujú, len to na seba nepovedia :DDD a poctivo čistia objektív svojho foťáku.:-)
dakujem za pochvalu.
lidia3
vyskušam,karfiol mam tiež rada,šafran a kardamon som si doniesla z Dubaja




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia