Zemiaky s kyslou kapustou
Zemiaky s kyslou kapustou

Bieda fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. mája 2019
Bieda (fotorecept)
Foto: kvakac

Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si Zobraziť celý popisMate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som som to po rokoch znovu urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho volala - bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto receptom.

5 - 6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g (typ C - varné)
840 g (plechovka )
250 g
300 g
4 strúčiky
4 PL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

45678
Och! Či si chutné navaril ,veru na túto Biedu aj ja rada spomínam, občas biednime, a okrem zemiakov aj špecle,keď zvýšia dám, mňam..:-)
Listuje,listuj v starých receptoch a posúvaj,veru mnohé sú zabudnuté a dobre je pripomenúť.Prijemny májový ,aj keď , upršaný, deň Ti želám :-)
haji
Achjo, tak do třetice, včetně receptu - super jídlo! Také bych odfukovala na gauči. U nás je stejná zima, jako by v Rusku někdo nezavřel vrata. Díky za receptík, krásná a chutná fota!
diducko
U nas na Gemeri tzv. Medveď. Zemiaky sa popučia, škvarky sa nemelú, všetko sa zmieša s kyslou kapustou.
Škvarky väčšinou čerstvé zo zabíjačky. Je to lahôdka!!!
terinka55
Mladý muž, veru by si ma uhostil
a parádne, veru je to dobrota preveľká. Ďakujem za pripomenutie.
Aj moja stará mama to varili, ale bolo to už veľmi dávno, i keď sa mi to zdá ako včera, čo tie roky tak ubehli. Ešte raz Ti ďakujem!
denyany
Mám rada toto jedlo, resp našu podobu. Nedávam škvarky(ani babka ich nedávala), ale kolieska domácej klobásy opečené do červena. Si ma navnadil, možno cez víkend urobím.
fialka49
Ja som tiež dávno nerobila túto Biedu, v najbližších dňoch si pochutnáme na nej. Starká dávali slaninku miesto škvariek. Človek sa stále učí.
kvakac
Ďakujem Vám všetkým za komenty. Vidím že obdoba receptu aj keď s malými zmenami sa robí po celej republike. Je to lacné, rýchle a hlavne dobré jedlo. Preto je dobré si to občas pripomenúť, takéto klenoty.
chytra
Musí to být výborné, děkuji za prastarý recept, které zbyram možno , že jsem to v dětství aj jedla. Hledám to v paměti.
1x kvakac
kvakac
@Chytra (15.5.2019 13:25)

Vďaka za koment. Doma sme sa veru riadne s tým natlačili. Tie oškvarky s cibuľou a kapustou tvoria ohromnú chuť a zemiaky to dopĺňajú.
kecupicek
Vynikajúce jedlo, celý dom voňal škvarkami a kapustou. Ďakujem za pripomenutie. Dávno sme ho nerobili, ale keď prší mám rada kapustové jedlá. Nepamätám sa na toto jedlo z detstva, moja mamička varila knedlo, zelo, vepřo a naučila to celú ulicu. Škvarky sme použili na pagáčiky.
1x kvakac
lilyre
Toto môže byť perfektná príloha k pečenému mäsku, vyskúšam.
1x kvakac
kvakac
@Lilyre (16.5.2019 13:32)

Ďakujem za koment. Môže to byť aj príloha k mäsu, ale samé je to dosť sýte.
oksimo
U nás sa toto jedlo volá dubčiaky, škvarky nemelieme, ale ich dávame celé, veľká vďaka za pripomenutie tohto receptu
1x kvakac
kvakac
@Oksimo (25.5.2019 07:18)

Vďaka za koment. Pokiaľ mám svoje oškvarky tak ich nemeliem. No kupované sú niektoré, ako broky tvrdé. Vtedy je lepšie zomlieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia