Biber Dolmasi - turecké plnené papriky fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. septembra 2014
Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept)
Foto: pusta

Biber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké, svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je Zobraziť celý popisBiber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké, svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je jej náplň odlišná v niečom od domu k domu. Táto plnená paprika sa ešte v stredoveku počas vlády Ossmanskej ríše vdaka Turkom dostala do celej Európy, rozšírila sa aj u nás na Slovensku, kde je známa už v inej podobe, milujú ju takmer všetci a všade na svete.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g mleté(alebo jahňacie)
4 ks stredne veľké čerstvé
50 g
1 ks menšia
2 strúčiky
1 malý zväzok
2 ks
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
3 PL
150 ml domáca
200 ml studená
1 ČL
1 strúčik
6 guľôčok
3 guľôčky
Do náplne voliteľné:
2 PL
2 PL čerstvá
2 PL
1 ČL mletá




Postup

  1. 1

    Pripravila som žltú a zelenú papriku.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paprikám som tesne nad horným koncom odkrojila vrch, zbavila som ich jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala odkvapkať z vody.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som dala mleté mäso, mala som mix hovädzieho s teľacím v pomere 1:1, je na vás, či si zvolíte čisté hovädzie, teľacie, jahňacie alebo mix z dvoch druhov podľa vlastného výbeŕu.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som soľ, 1 CL štipľavej mletej papriky, čerstvo mleté čierne korenie a premiešala som spolu,...

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som pokrájanú cibuľu,...

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posekanú petržlenovú vňať

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...prelisovaný cesnak, paradajky pokrájané na malé kúsky, tí citlivejší si ju môžu ošúpať,...

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..ryžu, ja som ju predtým klasicky udusila, môžete pridať aj surovú ryžu, len potom musíte papriky plniť voľnejšie, nie na tesno, aby pri pečení nepraskli,...

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko som spolu dobre premiešala a náplň bola hotová, nechala som ju asi 1 hodinu odpočinúť, aby sa rozvinuli chute.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Papriky som naplnila, rukami som náplň jemne vtlačila a povrch náplne urovnala.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si omáčku z domácej paradajkovej šťavy, olivového oleja a vody,

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vložila som naplnené papriky, priložila som ich odkrojený vrch, omáčku som osolila,

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som prelisovaný cesnak, celé nové a celé čierne korenie, 1 CL mletej škorice, premiešala a neprikryté som ich vložila piecť do trúby.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 40 minút, kým náplň nezmäkla a povrch paprík sa miestami sfarbil pekne do až hnedo - čierna.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Servírovala som ich horúce, podliate paradajkovou omáčkou a s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. chleba. Robila som pre nás doma polovičnú dávku, dnes sme len dvaja dnes, rozpis som dala pre 4 osoby.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pohľad zblízka: Tento recept je iný, ako ho poznáme klasicky u nás doma na Slovensku, nedala som píniové oriešky, ani hrozienka - nemala som ich práve doma a nedala som ani čerstvú mätu, lebo mám len sušenú doma. Pridala som turecký recept na jednu z mnohých obmien, recept je veľmi variabilný, táto náplň je veľmi chutná, svieža a príjemne pikantná, možno ňou plniť rôznu inú zeleninu, napr. kapustové listy, baklažány, cuketu i listy viniča. V Turecku tieto plnené papriky bud varia vo veľkých vysokých hrncoch na sporáku vo veľkých množstvách, ked papriky dávajú na stojato prikryté pokrievkou alebo ich pečú odokryté v trúbe, je len na Vás, ktorý postup zvoíte Vy sami.

    Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

sracz
Som veľkým zástancom zeleninových jedál, plnených paprík nevynímajúc! Zapáčil sa mi (a veľmi) aj tento Tvoj ***** variant, @pusta milá, ktorý "na betón" pripravím aj tu!
2x pusta a sracz
pusta
@babav , pozerala som tvoju plnenú papriku, krásne foto, výborný recept, vydarená.
áno, tento recept je veľmi variabilný, základ rovnaký alebo podobný.
dakujem ti za pochvalu, potešila ma :-)
1x pusta
pusta
@medovnicek , to som naozaj rada, že tebe sa recept veľmi páči :-)
je to skvelé jedlo, súhlasím.
dakujem.
1x pusta
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, sme na tom rovnako :-)
joooj, či som len rada, že takému gurmánovi s mlsným jazýčkom ako si ty, sa tento turecký recept páč, nie je môj, len som ho spravila:-))))
verím, že ty ho určite pripravíš, potom ťa poprosím o tvoje znalecké referencie.
dakujem ti za uznanie, za krásnu pochvalu a 5*
2x pusta a sracz
honestka
Tiez mozem taketo jedla par dni po sebe.
A mozno si mi Pusta vnukla myslienku zajtra urobit v nejakej - aj ked nie v presne tebou uvedenej zostave, pretoze sa budeme potulovat po trhovisku.
Uz teraz som hladna a to sa prave idem ulozit do hajajov.
Neviem aka pokojna noc to bude, kedze dnes som sa tu poprechadzala a objavila vela jedal, ktore by smakovali.
Zelam dobre rano varechaci.
pusta
Milá@honestka - Ach, Bože, Hanka, či som len rada, že ťa po dlhom čase zase vidím :-)))))
samozrejme, že môžeš urobiť v akejkoľvek verzii, ktorá ti chutí a chutí tvojej milej rodinke :-)
recept nie je môj, je turecký, veľmi variabilný a vynikajúci.
ak sa ideš uložiť do hajajov, prajem ti pekné sny a dobre si idýchni :-)
veľmi ma poteší, ak spravíš:-)
a ked sa zobudíš, prajem Ti Príjemný deň :-)
dakujem ti za pochvali, Hanka.
tinca
@pusta nerobia mi pečené papriky dobre a vôbec paprika, ale tvoj recept je ohromný, no a úvodné foto úžasné, blahoželám:)
1x pusta
ivav
súhlasím, veľmi pekná fotka, zaujímavý recept...
pusta
@tinca , to mi je úprimne ľúto, že papriky ako také ti robia ťažkosti, ale tá náplň je fantastická, ak sa ti ráta, môžeš použiť na plnenie inej zeleniny, ktorá ti chutí.to ma však nesmierne teší, že recept považuješ za ohromný, turecká kuchyňa je fantastiká :-)
to tak vysoko hodnotíš fotku???
mám náramnú radosť z toho, ale však vieš, budem veľmi skromná, však sa ešte musím veľa učiť a pracovať veľa na sebe.
dakujem a vážim si to od teba veľmi :-)
1x pusta
pusta
@ivav , fakt???
mám obrovskú radosť, ale platí pre mňa to, čo som o sebe napísala pre @tinca.
dakujem ti za tak krásne hodnotenie.
1x pusta
kecemis
Tiez sa mi paci takto spracovana paprika. Plnenu papriku mame radi a nezaskodi sa odklonit od bezneho sposobu a vyskusat nieco ine. Veru bude este tento tyzden.
pusta
@kecemis - Milý Mirko,
veľmi si ma potešil :-) potom poprosím o spätnú odozvu :-)
dakujem krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia