Bezlepkový koláč
Bezlepkový likérový tart z medového cesta (fotorecept)
Autor receptu: novalim
Aj vy neodoláte vôni vianočného medovníka? Tak si s nami upečte tento efektný likérový tart bez lepku.* Naše medové
bezgluténové cesto totiž nemusíte použiť len na vykrajovanie medovníkov, ale aj na prípravu tartov, marleniek či korpusov na
torty. Je vláčne, mäkučké, prevoňané tradičným perníkovým korením a ľahko sa s ním pracuje. V kombinácii so žĺtkovou
plnkou a vaječným likérom sa budú slinky zbiehať všetkým okolo slávnostného stola. Prekvapte vašich blízkych týmto
luxusným dezertom.
10 ks porcií |
90 minút príprava |
45 minút na 150-160 °C |
Postup
- Pripravíme si časť náplne. Do hrnca vlejeme smotanu a mlieko a pridáme vanilkový extrakt a celú škoricu. Zohrejeme pod bod varu, potom odstavíme a necháme vychladnúť aspoň hodinu, aby sa suroviny dobre prepojili.
- Cesto izbovej teploty ručne premiesime a rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 2-3 mm do tvaru kruhu s priemerom približne 30 cm. Pomocou valčeka ho premiestnime do tartovej formy (najlepšie s dnom, ktoré sa dá oddeliť od bokov formy). My sme použili formu s priemerom 22 cm. Prstami dobre popritláčame cesto na všetky strany formy.
- Zvyšné cesto prečnievajúce z formy orežeme a ručne spojíme do jedného cesta. To potom vyvaľkáme opäť na hrúbku asi 3 mm a povykrajujeme z neho hviezdičky rôznych veľkostí. Uložíme ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C. Pečieme približne 10 minút. Ihneď po upečení ešte za horúca potrieme polovicu hviezdičiek rozšľahaným vajíčkom, aby sa leskli. Druhú polovicu naopak po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Hviezdičky odložíme bokom.
- Vychladnutú mliečnu zmes teraz precedíme a znovu zahrejeme. V inej mise vyšľaháme všetky žĺtky s cukrom do nadýchanej peny (trvá to aj niekoľko minút). Za stáleho šľahania metličkou potom pomaly - doslova po cícerkoch pridávame do žĺtkovej peny zohriatu (nie prevarenú) mliečnu zmes. Nakoniec primiešame aj vaječný likér.
- Do formy s cestom teraz veľmi opatrne nalejeme likérovú náplň a vložíme ju do rúry (ak máme rúru s vyťahovacími mriežkami, môžeme najprv formu s cestom uložiť na mriežku a až tam do nej naliať náplň). Pečieme pri teplote 150 °C približne 30-40 minút.
- Tart je hotový, keď okraje náplne sú pevné ale stred ešte jemne trasľavý. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Ozdobíme hviezdičkami a jemne poprášime práškovým cukrom. Tart chutí najlepšie vychladený, preto je vhodné ho uložiť ešte na pár hodín do chladničky.