Bezlepkový koláč

Bezlepkový likérový tart z medového cesta (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Aj vy neodoláte vôni vianočného medovníka? Tak si s nami upečte tento efektný likérový tart bez lepku.* Naše medové bezgluténové cesto totiž nemusíte použiť len na vykrajovanie medovníkov, ale aj na prípravu tartov, marleniek či korpusov na torty. Je vláčne, mäkučké, prevoňané tradičným perníkovým korením a ľahko sa s ním pracuje. V kombinácii so žĺtkovou plnkou a vaječným likérom sa budú slinky zbiehať všetkým okolo slávnostného stola. Prekvapte vašich blízkych týmto luxusným dezertom.

10 ks
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 150-160 °C

Postup

  1. Pripravíme si časť náplne. Do hrnca vlejeme smotanu a mlieko a pridáme vanilkový extrakt a celú škoricu. Zohrejeme pod bod varu, potom odstavíme a necháme vychladnúť aspoň hodinu, aby sa suroviny dobre prepojili.
  2. Cesto izbovej teploty ručne premiesime a rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 2-3 mm do tvaru kruhu s priemerom približne 30 cm. Pomocou valčeka ho premiestnime do tartovej formy (najlepšie s dnom, ktoré sa dá oddeliť od bokov formy). My sme použili formu s priemerom 22 cm. Prstami dobre popritláčame cesto na všetky strany formy.
  3. Zvyšné cesto prečnievajúce z formy orežeme a ručne spojíme do jedného cesta. To potom vyvaľkáme opäť na hrúbku asi 3 mm a povykrajujeme z neho hviezdičky rôznych veľkostí. Uložíme ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C. Pečieme približne 10 minút. Ihneď po upečení ešte za horúca potrieme polovicu hviezdičiek rozšľahaným vajíčkom, aby sa leskli. Druhú polovicu naopak po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Hviezdičky odložíme bokom.
  4. Vychladnutú mliečnu zmes teraz precedíme a znovu zahrejeme. V inej mise vyšľaháme všetky žĺtky s cukrom do nadýchanej peny (trvá to aj niekoľko minút). Za stáleho šľahania metličkou potom pomaly - doslova po cícerkoch pridávame do žĺtkovej peny zohriatu (nie prevarenú) mliečnu zmes. Nakoniec primiešame aj vaječný likér.
  5. Do formy s cestom teraz veľmi opatrne nalejeme likérovú náplň a vložíme ju do rúry (ak máme rúru s vyťahovacími mriežkami, môžeme najprv formu s cestom uložiť na mriežku a až tam do nej naliať náplň). Pečieme pri teplote 150 °C približne 30-40 minút.
  6. Tart je hotový, keď okraje náplne sú pevné ale stred ešte jemne trasľavý. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Ozdobíme hviezdičkami a jemne poprášime práškovým cukrom. Tart chutí najlepšie vychladený, preto je vhodné ho uložiť ešte na pár hodín do chladničky.