Bezlepkový kváskový chlieb

Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Konečne recept, ktorý mi vyhovuje. Viac receptov som sledovala na YT, odpozorovala a práve tento sa mi páči najviac a s trochou trpezlivosti sa podarí každému.

55 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím múky:
  2. Urobím rozkvas večer, dobre premiešam a nechám 8 hodín nakvasiť. Ráno vyzerá takto... Zároveň som dala psyllium napučať do 300 g vody. Kvások som mala kukuričný.
  3. Ráno som dala do robota 200 g múky Mix B, 100 g pohánkovej a napučané psyllium, orechy, rascu, soľ, olej a rozkvas. Všetko postupne premiešam lyžicou a potom nechám cesto dopracovať robotom asi 3-4 min. Kto má rád, pridá si soľ, ja solím menej.
  4. Po vypracovaní cesto vyzerá asi takto. Zo stien robota som cesto stierkou zoškrabala, trocha uhladila, pomúčila, prikryla potravinárskou fóliou a nechala kysnúť cca 2,5 -3 hodiny. Vizuálne posúdim vykysnutie.
  5. Po vykysnutí dám cesto na pomúčenú dosku a premiesim, ponaťahujem, preložím a potom utvorím bochník ( trocha sa lepí...). Ošatku trocha pomúčim múkou alebo škrobom..
  6. Vytvorený bochník dám na ošatku, trocha posypem múkou, prikryjem potravinárskou fóliou a nechám v ošatke kysnúť 2 hodiny. Zapnem rúru na 250 °C, dám do nej vyhriať pekáč, na ktorom budem chlieb piecť a dole dám menší pekáč, kde nalejem vodu kvôli zápare.
  7. Ak je rúra dobre vyhriata, na dosku dám pečiaci papier, vyklopím chlieb z ošatky, nakrojím žiletkou (aby nepopraskal), múku s pierkom dám trocha dole, postriekam vodou a teraz treba rýchlo šikovne presunúť chlieb s papierom do vyhriatej rúry. Zároveň mám horúcu vodu pripravenú v hrnčeku a tú nalejem do spodného plechu. Rýchlo zavriem dvierka, aby sa vytvorila para a takto pečiem 15 minút. Potom spodný plech vyberiem, znížim teplotu a dopečiem na 200 °C 40 minút. Na videu bolo len 35 minút. Po vybratí chlieb má poklopom na spodok vydať dutý zvuk. Chlieb nechám prikrytý obrúskom celkom vychladnúť a až potom krájam. Tu je s orechmi:
  8. A tu ďaľší bez orechov, tiež dobrý. Kto vyskúša, nech sa podarí :-) a dobrú chuť!