Bezlepkový jablkovo-orechový medovník

manka1 - fotkamanka1, 3. októbra 2012
Bezlepkový jablkovo-orechový medovník
Foto: manka1

Inšpiráciu mám od "xlienka" - uviedla ho zaujímavo. No a ja som si ho upravila na verziu bezplekovú. Trochu viac sa asi mrvil - Zobraziť celý popisInšpiráciu mám od "xlienka" - uviedla ho zaujímavo. No a ja som si ho upravila na verziu bezplekovú. Trochu viac sa asi mrvil - ale "bol" výborný. Uvádzam ho tu pre bezlepkáčov. Aby aj oni si mohli pomaškrtiť.

1plech
porcia
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g - rôzna
štipka noža  alebo guarová
1/2 KL
130 g alebo maslo
150 g
1 PL
2 ks celé
1 ks
1 PL
PLNKA:
100 g
1 (najmenej) kg
70 g
1 balíček




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiešať (na doske, alebo v miske) - uhladiť si z nich hladké cesto. Rozdeliť si ho na dve polovice. Vymerať si na plech papier na pečenie - a na rovnom povrchu si priamo na tento papier vyvaľkať cesto. Ľahšie sa s ním potom manipuluje. Preložiť na plech spolu s papierom na pečenie.

  2. 2

    Na toto potom lyžicou nabrať lekvár - ja som dala marhuľový - a rozotrieť. Posypať pomletými orechami, a posypať kryštálovým cukrom. Na toto dať postrúhané jablká. Poškoricovať - posypať škoricovým cukrom.

  3. 3

    Znovu si na papieri na pečenie rozvaľkáme druhé cesto - to aby sme ho vedeli preniesť na vrch už pripraveného koláčika. Bezlepkové sa trhá, lebo nemá v sebe lepok -čiže niečo čo to zliepa spolu. Krásne sa mi to vyvaľkalo, a potom som to preniesla, utlačila- hlavne kraje, a potom stiahla papier. Cesto treba poprepichovať vidličkou - aby vedela unikať para z jabĺčok. Kto chce môže ešte poliať čokoládovou polevou. No pre nás bolo dosť sladké aj takto.

Diskusia k receptu

ankha
*lebo v recepte uvádzaš rôznu :) inak vyzerá super
manka1
Použila som naozaj rôznu - mala som také zvyšky - jedna kúpená myslím že v Bille - extra silná, druhá v predajni zdravej výživy v Nitre, a zvyšok som dosypala Jizerku. Ja v tom veľký rozdiel nevidím - cez internet som zatiaľ nekupovala, tak si zháňam len v klasických obchodoch.
ankha
dakujem :) pytala som sa len preto, že najlepšiu skúsenosť mám zo schär a najmenej sa mi osvedčila múka novalim :)
manka1
Schär neviem kde sa dá zohnať - nevieš? a Novalim - o tej som ani nepočula. Inak keď nemám tak miešam kukuričnú, pohankovú, sojovú, ryžovú, trochu amarantovú. a tiež to býva OK.
ankha
ja kupujem v bratislave na medenej a v bio parku :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia