Cestovinový nákyp

Bezlepkový cestovinový nákyp „kugel“ s tvarohom

Autor receptu: novalim

Kugel je tradičné aškenázske židovské jedlo, ktoré sa podáva počas židovských sviatkov.* Najčastejšie sa vyrába z vaječných rezancov alebo zemiakov na rôzne spôsoby. My sme ho dnes pre Vás pripravili v sladkej bezlepkovej verzii s tvarohom. Ak vám ostali cestoviny z predošlého dňa, chytro sa pustite do varenia, aby žiadne potraviny nevyšli na zmar.

3
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Uvarené ich scedíme a hneď do nich vmiešame maslo. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh s vajcami a cukrom, pridáme smotanu, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru (prípadne aj hrozienka namočené v teplej vode). Do zmesi pridáme cestoviny a dobre premiešame.
  2. Zapekaciu misu vymažeme trochou masla a dáme do nej cestovinovú zmes. Povrch poprášime troškou škorice a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Pred podávaním môžeme ešte podľa chuti posypať práškovým cukrom.
  3. Tip 1: Ak používame cestoviny z predošlého dňa, treba ich pred použitím v sitku preliať vriacou vodou. Takto znovu nadobudnú čerstvosť.
  4. Tip 2: Do nákypu môžeme použiť aj rôzne druhy orechov, prípadne kúsky čokolády.